BIRKENES: Skolens eget band — Veguzdal Woodband - skal i aksjon, og mor og far får prøve seg på skolekjøkkenet. De skal få dataopplæring av kyndige barn og bli servert en jubileumsforestilling kommende tirsdag, med sang, dans, sketsjer - og litt historikk.

Men da vi var oppom skolen i går, var den oppvoksende slekt mest opptatt av å utnytte de få centimeterne med snø til aking. Små og litt større rollinger kom ned bakken som utskutte sputniker. De som klager over at barna bare sitter ved pc-en og blir slappere og slappere, bør oppleve friminuttene på Engesland!

At jubileumsfesten nærmer seg tok de med knusende ro. Her var det nemlig aktivitetsdag! Med maling, snekring og pepperkakebaking. Det spredte seg liflige dufter over hele skolebygget.

Og det er bygget som skal feires. Et bygg som har en dramatisk forhistorie. Egentlig var det nemlig bare snakk om å utvide den skolen som allerede sto på plassen. I årevis ble det tegnet og diskutert. Men så, bare én uke etter at alle planene var klare, brant hele skolen ned til grunnen.

Dermed var det bare å begynne på nytt. Og midt i utbyggingen blåste takstolene ned i en storm! I tillegg hadde Birkenes kommune dårlig råd, da som nå. Men offisiell åpning ble det, en solvarm julidag i 1982. «Et håndslag til en ytterkant i kommunen», sa ordfører Kristen K. Flaa i sakens anledning.

Og håndslaget har vegdølene glede av ennå. Nå blir det feiring.