– Det er fremdeles stor avstand på sentrale punkter som arbeidstid, lønn og pensjonsordninger, kunne meklingsmann Elisabeth Stenwig fortelle ved 19-tiden tirsdag kveld.

Spesielt vanskelig skal spørsmålet om arbeidstid være. Arbeidstakerne har lagt stor vekt på forutsigbarhet i forholdet mellom arbeid og fritid i sine krav.

Meklingen blir ytterligere vanskeliggjort av at det er to kabinforeninger som nå skal forsøke å komme fram til et felles avtalesystem med like lønns og arbeidsvilkår. Selv om det er en god stund siden SAS og Braathens ble ett selskap, er de tidligere Braathens-ansatte organisert i SAS Braathens Kabinforening som er knyttet til YS-forbundet Parat, mens de tidligere SAS-ansatte er medlemmer i Norsk Kabinforening.

Stenwig la tirsdag kveld ikke skjul på at arbeidet med å få til like lønns— og arbeidsvilkår for to foreninger gjorde meklingen mer komplisert.

28.000 passasjerer

Meklingen omfatter vel 1.800 kabinansatte, og en eventuell streik vil tre i kraft fra klokken 05.00 torsdag morgen.

Vel 1.400 av de kabinansatte berøres av konflikten i første omgang, og det meste av SAS Braathens innenrikstrafikk kommer ikke i gang. Men rutene til København fra Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand blir ikke berørt fordi de opereres med kabinpersonale med base i København. Også mellom Oslo og Stockholm blir det flere forbindelser fordi mange ruter betjenes med kabinpersonale med base i Stockholm.

400 kabinansatte knyttet til SAS Braathens baser i Stavanger og Trondheim vil ikke bli tatt ut i en streik i første omgang, men vil eventuelt bli en del av en opptrapping.

12.000 telefoner

I mellomtiden er det stor pågang på telefonene til SAS Braathens fra folk som dels vil forhøre seg om situasjonen og dels ombestille billetter. Vel 12.000 henvendelser ble registrert tirsdag, nesten en dobling i forhold til «de normale» 7.000 henvendelsene, sier informasjonssjef Siv Meisingseth til NTB.

– Inntrykket er at folk tar situasjonen med fatning, fordi de kjenner spillereglene i arbeidslivet, sier Meisingseth.

Selskapet tilbød onsdag å refundere billetter der utreise var onsdag og booket hjemreise er 6.,7.,8. eller 9. april.

– Hvis det blir streik fra torsdag morgen, vil vi på vanlig måte refundere alle billettyper, sier Meisingseth.