KRISTIANSAND: — Jeg har kjempet for sønnen min og ropt på hjelp så ikke det skulle ende slik. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har gått til politiet og grått, sier den 50 år gamle kvinnen fra Kristiansand.

Hennes 16 år gamle sønn sitter varetektsfengslet på fjerde uken. Retten har bestemt at han må sitte i fire uker til.

Sinne

Grunnen er åtte voldsepisoder, flere av dem svært alvorlige. Ifølge tiltalen slo og sparket han en mann som lå nede i Mandal i sommer. Kort tid etter skal han i Kristiansand ha banket hodet til en jente i bakken så hun mistet bevisstheten. Tiltalen inneholder også flere tilfeller av bruk av narkotika.

Moren benekter ikke at han har gjort mye galt. Men hun ser også en gutt som ikke klarer å kontrollere sitt eget sinne.

— Han har sagt at han føler varme fra føttene og opp, svetter og blir kald. Og at det kjennes ut som om hodet eksploderer. Så husker han ingenting etterpå, sier moren.

Hun mener han trenger legehjelp. Gjerne i sammenheng med husarrest. Men ikke fengsel.

Gråt

— Da jeg besøkte ham i fengselet, gråt han og sa: «Mamma, du må få meg ut herfra». Jeg sa at han hadde gjort så mye galt, og han svarte: «Jeg angrer så».

Hun mener sønnen har blitt provosert inn i mange av konfliktene av rasistiske utsagn. Og utnyttet av kamerater som vet at han lett oppildner konflikter på grunn av det utsyrlige sinnet.

I ettertid angrer hun på at hun ikke hadde mer tid til gutten i barndommen. Men som alenemor brukte hun mye tid på å jobbe.

Da problemene dukket opp i 13-årsalderen og gutten kom i kontakt med politiet, gjorde hun så godt hun kunne. Satte grenser, ofte til ingen nytte. Sendte ham til og med til besteforeldrene i Sør-Amerika i 10 måneder for at han skulle komme vekk fra det dårlige miljøet her hjemme.

— Der trivdes han og holdt seg unna problemer. Men da han kom tilbake, havnet han igjen i et dårlig miljø, sier moren.

Avvist

Fra det offentlige apparatet føler hun seg avvist. Og behandlet som en kasteball mellom barnevern, politi og andre instanser.

— Jeg føler meg sviktet. Sønnen min har ikke fått den medisinske hjelp han hadde fortjent, og som ville holdt ham utenfor alt dette, sier hun og viser fram et stort arkiv med korrespondanse med mange forskjellige offentlige kontorer.

  • Hadde han blitt testet for adhd i 8. klasse, kunne mye vært annerledes. Men den testen venter han ennå på, fortviler hun.

Moren håper han kan få en slik test og medisinsk oppfølging når hun tar saken hans til Fylkesnemnda i morgen.

— Nå bruker jeg hele dagen på å kjempe for ham. Jeg sover dårlig og har mistet matlysten. Men det er en kamp jeg ikke kan gi opp.

Barnerettigheter

— Fengsling av barn under 18 år skal bare skje der det ikke finnes andre muligheter. Det mener vi det gjør her, sier advokat Arild Espegren, som derfor mener denne saken er et brudd på Barnekonvensjonen.

Han vil la lagmannsretten prøve vedtaket om varetektsfengsel i fire nye uker.

— Gutten aksepterer andre tiltak som også vil hindre gjengjeldelse. Det være seg husarrest, meldeplikt eller andre fengslingssurrogater. Og forbud mot bruk av rusmidler, sier Espegren.

— Det er veldig betenkelig at så unge barn havner i varetekt, mener han.