KRISTIANSAND: På dagen 54 år etter at han ble feilaktig dømt i Nord-Hordaland herredsrett som far til en jente, fikk Mikkelsen beskjed om at Borgarting lagmannsrett ikke ga han medhold.

— Det er helt utrolig hva som kan skje. Jeg hadde ikke hørt noe før TV2 ringte mandag ettermiddag. Jeg er helt sjokkert. Jeg har slitt med dette i 54 år. Det går ikke an å forklare, sier Mikkelsen til fvn.no.

Mosby-mannen, som opprinnelig er fra Hordaland, fylte 75 år mandag. Bursdagen ble langt fra den han hadde håpet på.

— Jeg fikk en fin bursdagspresang fra Staten begge gangene, sier han sarkastisk.

Frikjent

Mikkelsen nektet for farskapet da han ble dømt i 1952, men måtte betale bidrag fra 1951 til 1969. I 2001 møtte han «datteren» og fortalte sin historie. En DNA-test ble tatt, og det viste seg at Mikkelsen ikke var faren.

I 2002 frikjente tingretten han fra farskapet. Mikkelsen stevnet Staten for Oslo tingrett i 2005, men Staten ble frikjent på alle punkter. Mikkelsen fikk 17.000 kroner som erstatning for barnebidragene han hadde betalt.

I ankesaken i Borgarting lagmannsrett er han nå dømt til å betale saksomkostninger pålydende 21.000 kroner, med en frist på 14 dager.

— Aldri i livet om jeg kommer til å betale. Før det skal de sette meg inn, sier minstepensjonisten.

Overrasket

Retten mener han bare skal få utbetalt det eksakte beløp han har betalt i bidrag gjennom 18 år uten å ta hensyn til verdiforringelsen. Mikkelsen advokat, Morten Mørch jr., er overrasket over lagmannsrettens dom.

— Jeg synes det er rart at denne gruppen skal holdes utenfor enhver rettferdighet. Men jeg regner med at siste ord ikke er sagt i saken. Den blir sannsynligvis anket, sier han til fvn.no.

I tidsrommet mellom Mikkelsens avslag i Oslo tingrett og ankesaken i lagmannsretten, ble det avsagt en dom i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) i en lignende sak fra Russland. Der konkluderte domstolen med at den russiske stat hadde erstatningsplikt for den «tort og svie»den feilaktige faren hadde lidd, noe som ga Mikkelsen nytt håp foran ankesaken.

— Selv dommen fra Strasbourg biter ikke på lagmannsretten. Mikkelsens situasjon har vært betydelig verre enn for mannen i den aktuelle saken, sier Mørch jr.

— Jeg har aldri hatt hellet med meg i livet. Jeg fryktet det verste, men håpet på det beste, sier Mikkelsen.

Ny lov

Dommen i lagmannsretten betyr at alle menn som feilaktig har blitt dømt for farskap ikke har krav på verken erstatning eller noe annet utover det de faktisk har betalt i bidrag. Frps Ulf Erik Knudsen sier i en kommentar til TV 2 at samfunnet bør rette opp det han kaller en «skam for Norge».

Stortinget har forsøkt å rette noe på situasjonen i en ny lov som trer i kraft fra 1. januar neste år. Da skal fedre få barnebidraget tilbakebetalt i dagens kroneverdi. Loven har imidlertid ikke tilbakevirkende kraft og er til liten glede for alle dem som gjennom årene er feilaktig dømt til farskap. I dag gjør DNA-prøver faren for slike avgjørelser langt mindre.

— Jeg forstår veldig godt at det oppleves som feil i systemet at nyordningen ikke har tilbakevirkende kraft. Årsaken er imidlertid at Grunnloven slår fast at lover ikke kan ha tilbakevirkende kraft, sier Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) til TV 2.