KRISTIANSAND: Det er i et leserinnlegg i Farsunds Avis Djøseland skriver at vanlige mennesker som er på stranda «føler et sterkt ubehag ved tanken på at lesber og homoer kanskje ligger og sikler og vurderer dem som potensielle objekter».

Og videre i leserinnlegget står følgende:

«Jeg ønsker meg derfor en lesbefri/ homofri strand i vår kommune. Et sted hvor vi vanlige heterofile mennesker kan sole oss og bade i fred og ro, uten å føle ubehaget ved uønskede blikk eller andre sjekketriks. Med så mange flotte strender som finnes i vår kommune, regner jeg med at dette skulle være en kurant sak å få ordnet. Faktisk regner jeg med at radarparet fra «mobilfri strand», Erling Duvold (Sp) og Magne Havaas (KrF) tar saken. «Såpass må vi kunne få i stand», for å sitere Duvold i den saken.

Djøseland sier at innlegget er skrevet med et visst glimt i øyet, selv om det også ligger noe alvor bak.

— Vi fikk et idiotisk vedtak om en mobil-fri strand her i kommunen. Innlegget er litt en reaksjon på hva vi politikere egentlig skal drive med, sier han til TV 2 Nettavisen

Reaksjon på naturiststrand

Djøseland er kommunestyremedlem og leder av helse- og omsorgsutvalget i Farsund, og har møtt på Stortinget som vararepresentant for Fremskrittspartiet fra Vest-Agder.

Han sier innlegget også er en reaksjon på at naturiststranda på Søm i Kristiansand har vært plaget med homofile menn som sjekker og har sex på området.

På spørsmål om hvordan har tenkt å håndheve forbudet, er han imidlertid mindre klar:

— Jeg har ikke akkurat tenkt så langt. Men jeg tror ikke det er behov for noe sex-politi på stranda, sier han til TV 2 Nettavisen.

Reagerer

En meget oppbrakt stortingsrepresentant Fredddy DeRuiter har lest artikkelen på fvn.no, og ringer:

— Dette er det råeste jeg har sett. Jeg krever at Djøseland kommer med en offentlig beklagelse av sine utsagn i leserinnlegget. Dette er et reaksjonert menneskesyn som ligner mer på brunt enn blått, sier DeRuiter.

Han lurer nå på om dette er offisiell politikk fra Frp og ber partiets sentrale ledelse avklare.

— Djøseland bringer politikken i vanry, og jeg mener Frp må vurdere om det er riktig å fortsatt la mannen være medlem av partiet, sier DeRuiter.

— Ville du ekskludert ham?

— I forrige uke meldte to ungdommer seg "frivillig" ut av Frp etter homo-hets, og dette er parallellt. Hvis jeg hadde sittet i Frp hadde jeg sagt: Se å kom deg ut, sånne som deg vil vi ikke ha, sier DeRuiter og tilføyer at han ville tatt sterk avstand fra Djøseland.

- Tåpelig utspill

Generalsekretær Geir Mo i Frp sier at Djøslands ønske om homofri strand ikke er en del av partiets offisielle politikk.

— Dette er et usedvanlig tåpelig og sleivete utspill, og det er en form partiet ikke har noen sans for. Dersom dette - mot formodning - er uttrykk for et negativt syn på mennesker med en annen seksuell legning, bør Djøseland seriøst vurdere sitt forhold til andre mennesker, sier Mo.

Han håper i det lengste at det er riktig at leserbrevet er skrevet med et glimt i øyet.

— Ser du humoren i dette?

— Nei, dette er ikke morsomt, og det kan veldig fort oppfattes som en brodd mot mennesker med en annen seksuell legning, sier Mo.

— Bør dette få konsekvenser for Djøselands partimedlemskap?

— Selv om det er et dårlig glimt i øyet og dårlig humor, mener jeg det må være rom for denslags i Frp. Ap er heller ikke fri for dumheter - jeg kan bare nevne Rolf Terje Klungland, repliserer Mo.

Men han understreker at dersom Djøseland gir uttrykk for nedverdigende syn på homofile eller lesbiske, "bør vi ta en prat med ham".