OSLO: I et innlegg i Aftenposten gjør Mood det klart at utfordringene er store, og at både soldater og norsk offentlighet må forberede seg på ytterst vanskelige situasjoner.

Han mener 170 norske soldater, om de utplasseres i Sudan fra årsskiftet slik regjeringen har sagt ja til etter oppfordring fra FN, kan stå overfor «uløselige moralske dilemmaer». Mood gjør det klart at utfordringene er store, og at både soldater og norsk offentlighet må forberede seg på svært vanskelige situasjoner.

«I Sudan kan våre avdelinger i tillegg komme til å stå overfor uløselige moralske dilemmaer i møte med barnesoldater. Det kan lett ende med noe som kunne se ut som en massakre. Da vil vi få svaret på om vårt politiske miljø har lært at det ikke er nok at posisjonen støtter våre soldater, opposisjonen må også avstå fra å slå politisk mynt på en slik sak, det fortjener faktisk Norges meget lojale og oppofrende soldater», skriver Mood.

Forsvarsdepartementets statssekretær Espen Barth Eide (Ap) forstår Moods bekymringer. Eide viser til at norske soldater får etisk opplæring og skal være best mulig forberedt. Han innrømmer likevel at det kan oppstå problemer.

– Det er snakk om unge mennesker, som er oppe i ekstraordinære situasjoner og må ta ekstraordinære valg. Dette kan være svært krevende å forklare i storsamfunnet der forholdene er rolige og helt annerledes, sier Eide.