OSLO: Trusler fremsatt mot kongehuset og norske myndighetspersoner, som medlemmer av regjering og Stortinget, er økende. Dette må ses i sammenheng med at mediene i større grad enn tidligere er personfokusert, skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i sin årlige trusselvurdering for landet.

Ifølge rapporten er det hovedsakelig enkeltstående personer, ofte med psykiske lidelser, som truer norske myndighetspersoner. Ustabile og traumatiserte flyktninger med negativt utvisningsvedtak tilhører denne gruppen. Truslene er primært sjenerende, men kan likevel medføre en sikkerhetsrisiko.

Etterretning

Den ugraderte versjonen av PSTs årlige trusselvurdering er offentliggjort. Den er basert på etatens analyse av utviklingen innen sikkerhetspolitiets ansvarsområder.

Den årlige trusselvurderingen er ikke det samme som vurdering av trusselnivået. Trusselnivået kan endre seg gjennom året, og ble nedjustert fra moderat til lav rett før helgen.

PST har i den årlige trusselvurderingen sett på internasjonal terrorisme og forbindelsene til Norge. De vurderer også politisk motivert vold, etterretningsvirksomhet rettet mot landet, politikere og norske bedrifter, spesielt petroleumsvirksomheten i tillegg til spredning av kjemiske, biologiske og atombaserte våpen.

Forfalskning

Rapporten konkluderer med at det er et marginalt antall personer og miljøer i Norge som støtter terroraksjoner.

De som gjør det, driver først og fremst med dokumentforfalskning og propagandavirksomhet. PST mener landet likevel må være forberedt på økt radikalisering blant personer født og oppvokst i Norge, ikke bare utlendinger.

Dette er tredje år PST offentliggjør en ugradert versjon av den årlige trusselvurderingen.