LINDESNES: De tre dykkerne var i vannet ved Lindesnes fyr mandag ettermiddag, da den ene av dem forsvant.

— Vi dykket i gruppe på tre, og så mistet vi hun ene ut av syne. Vi lette etter henne i 15-20 minutter før vi så henne. Bølgene ble stadig høyere, sier Tim Friedrichsen, den ene av dykkerne, til fvn.no.

— Da vi fant henne, var hun redd fordi hun var alene, sier Friedrichsen.

Han var mandag kveld tilbake på campingplassen ved Lindesnes etter den dramatiske episoden. Totalt seks dykkere, alle bosatt i Tyskland, drev med sportsdykking mandag ettermiddag. Friedrichsen, Diana Hunt og Corinna Hunt utgjorde teamet som drev til sjøs.

- Flaks at vi fant dem

De hadde med en oppblåsbar nødbøye, og klamret seg til denne. Her lå de, omlag 300 meter fra land, da en av de andre i dykkerfølget som var på land oppdaget dem. De holdt visuell kontakt med dem hele tiden.

Alle tre er rutinerte dykkere.

— Corinna ble svakere og svakere i det kalde vannet. Jeg holdt henne i armene og knærne hele tiden, sier Friedrichsen.

Dykkerne lå i vannet i over en time før de ble hentet av redningsskøyten «Ægir». Kaptein Tor Hugo Johansen på «Ægir» mener det var flaks at de fant dykkerne.

— Vi fikk beskjed om at tre dykkere skulle ligge cirka 300 meter sør for Lindesnes. De skulle holde seg i en bøye der. Det var ganske godt med vind, så vi kjørte på det vi hadde anledning til. Vi antok at de hadde drevet litt østover, og det hadde de. Vi kjørte rett på der de lå. Så det var flaks at vi fant dem, sier Johansen til fvn.no.

Fyrvokteren på Lindesnes fyr var blant dem som så at dykkerne drev ukontrollert til havs og slo alarm. Hovedredningssentralen på Sola varslet skipstrafikken i området, og sendte ut redningsskøyten «Ægir» for å plukke dem opp.

Redde og trøtte

«Ægir» fant dykkerne et par kilometer sør for havnen ved Lindesnes fyr. De tre klamret seg til en bøye i den sterke kulingen og de høye bølgene. Det tok 53 minutter fra «Ægir» fikk beskjed om dykkerne klokken 15, til de hadde dem om bord.

— De vinket da vi kom. Vi kjørte opp ved siden av dem, og dro dem inn bak på skøyta. Vi fikk dem opp på dekk og inn i hus, og de fikk av seg dykkerdraktene, sier Johansen.

Han forteller at dykkerne var i blandet form.

— Det var stor forskjell på formen deres. Men de var helt klart slitne, redde og trøtte, sier kaptein Johansen.

Krisepsykiatri

De tre dykkerne er alle i 30-årene. De ble brakt til legevakten i Farsund.

Da «Ægir» kom til land, møtte det andre dykkerteamet, som var sammen med tyskerne, dem på kaia. Vakthavende lege i Farsund og prest var tilkalt.

— Vi vurderte det slik at krisepsykiatri var på sin plass, sier Tor Hugo Johansen.