KRISTIANSAND: Den sørlandske båtprodusentens bruk av Burma-teak blir nå kritisert av både leder for Burmakomiteen på Stortinget, Børge Brende (H) og av leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik.

Årsaken er at de mener handelen med Burma, hvor fortjenesten utelukkende går til å styrke de militære styrkene og ikke til produsentene selv, er å regne som "blodpenger".

Dette melder NRK.

Miliærregimet styrkes Den kritiske situasjonen i Burma har nå fått politikere og menneskerettighetsforkjempere til å reagere, og nå oppfordrer de det norske folk til å boikotte produsenter som holder fast ved å bruke teak i båtproduksjonen. Per i dag er 60 prosent av de varene Norge handler med Burma teak. Og mye av dette går til produksjon av båter.

— Hvis ikke næringslivet stopper denne handelen, så er tidspunktet kommet for at man må ty til lov. Og så kritisk som situasjonen er i Burma nå, så er det mer aktuelt enn noen gang. Ved å fortsette handelen på denne måten bidrar de til å styrke militærjuntaen økonomisk, og akkurat nå i disse dager da vi ser hvor brutalt militærregimet er, så er det ille å få slike opplysninger, sier Kjell Magne Bondevik til NRK.

Vil ikke slutte med teak Direktør for Windy i Arendal, Knut Heiberg-Andersen står likevel fast på at bedriften kommer til å fortsette med å bruke teaken, enkelt og greit fordi det er dette materialet folk vil ha.

— Det er ikke forbudt å handle med Burma. Vi har et problem med å finne alternativer som er like gode. Får ikke folk teak i norske båter, så handler de i utlandet, hevder Andersen.

Dette faller ikke i god jord hos leder for Burmakomiteen på Stortinget, Børge Brende.

— Jeg synes det er veldig skuffende at disse importørene fremdeles tar inn teak som bare kommer generalene i Burma til gode. Det bør ikke være lovlig å importere den type teak og regnskog fra Burma, slik at vi gjør det samme som under apartheidregimet i Sør-Afrika, uttaler han til NRK.

Avskoging og miljøproblemer Også Regnskogfondet mener Windy-direktørens forklaring er uholdbar.

— Det finnes båter på markedet som er helt uten teak og andre typer tropisk trevirek, så det er ikke sant at det ikke finnes alternativer, sier Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

Ranum kan også opplyse at Burma er et av landene med høyest avskoging, et av landene der skogen raseres i rekordtempo. Hogsten fører blant annet til store lokale miljøproblemer, og det er en viktig utslippskilde for drivhusgasser, melder NRK.