MANDAL VESTNES— Vi står nå rustet til å møte store oljeutslipp, både til havs og det som måtte møte land, sier brannsjef i Brannvesenet Sør i Mandal, Jon Inge Aasen.Det er Hydro som skal bore 49 kilometer vest for Lindesnes fyr. Prøveboringen starter i slutten av neste måned, og selskapet er pålagt å bidra til å styrke oljeberedskapen langs den svært sårbare kysten.I alt er det brukt 1,7 millioner kroner i nytt utstyr og en kraftig kompetanseheving blant de 115 brannfolkene mellom Mandal og Flekkefjord. De har deltatt på kurs og øvelser.Det har ikke skjedd alvorlige oljeutslipp fra en plattform siden 1970-tallet. Alt settes inn for at det heller ikke skal skje. - Likevel er beredskapen spesielt høyt nå. Man vet ikke hva som venter av utfordringer ved denne boringen, påpeker Aasen. SPESIALFARTØY.

Det er kjøpt inn to nye kraftige spesialfartøy på 18 fot hver, som i tillegg til oljevern også kan brukes til brann- og redningsoppdrag. Den ene båten blir stående i Mandal, den andre i Farsund. Båtene står på tilhengere og kan derfor raskt flyttes.Det er kjøpt inn 150 sett med verneutstyr, som skal fordeles langs hele Agder-kysten. I tillegg er det kjøpt inn utstyr for å rense strendene dersom oljen treffer land. Det skal også leies inn ekstra store lenser i boreperioden.På toppen av det hele vil 14 fiskefartøy og deres mannskap kurses slik at de kan delta i oljeopprydding. - Utstyret og kompetansen vi med dette har fått, kan selvsagt brukes etter at boringen er ferdig. Dette betyr at beredskapen også mot skipstrafikken og utslipp derfra er kraftig hevet langs sørlandskysten, sier Aasen. SVÆRT PRESSET.

Han sier at hans organisasjon har vært svært presset dette året med all kursingen som mannskapet har gått gjennom, i tillegg til alle andre oppgaver brannvesenet har. - Men denne muligheten til å heve oljevernet måtte vi bruke. Egentlig hadde vi et budsjett på vel 600.000 på denne type beredskap i år. Nå ble denne posten brått styrket med 1,7 millioner kroner, påpeker Aasen.Han berømmer egne ansatte, som han sier har stått på i en hektisk periode.Tekst: Jarle R. Martinsen jarle.martinsen@fvn.no - 38 27 17 45