KRISTIANSAND: — Vi sover på gulvet, sitter på gulvet og spiser på gulvet. Vi vil gjerne ha noe større, men det er ingen som vil leie noe til oss, sier Sakhi Amiri.

Det har ikke hjulpet familien fra Afghanistan at de siden november har hatt rett på kommunal bolig. Heller ikke kommunen har kunnet hjelpe familien med litt større plass.

  • Det er så utrolig trangt her. Min kone er syk, men kan ikke bruke de hjelpemidlene hun har fått fordi det er så lite plass her, sier Sakhi.

  • Det vi trenger er en leilighet med fire-fem soverom. Gjerne på én flate, legger han til.

Prøvde alt

Familien Amiri kom til Kristiansand fra Kåfjord i august i fjor. Siden da har familien måtttet ta til takke med en 42 kvadratmeters leilighet på Lund som de leier privat. Sakhi Amiri forteller at de har satt inn annonse i avisen og hengt opp lapper på 50 forskjellige steder i Kristiansand for å finne noe større.

  • I tillegg har vi sikkert ringt på over hundre annonser, men det hjelper ikke. Folk sier at vi er for mange, sier Amiri.

Problemene for familien ble så store at de tok kontakt med kommunens EBT-avdeling (Enhet for behovsvurdering og tjenestetildeling). I november i fjor ble det gjort vedtak om at familien skulle ha rett på en kommunal bolig.

Siden den gang har de stått i kø for å få bolig.

  • Vi har sikkert hatt møter femti ganger med Kristiansand kommune, men det hjelper ikke, sier Sakhi Amiri.

Når Fædrelandsvennen er på besøk spiser familien middag på gulvet. Leiligheten har stue og tre soverom. Tre av de minste barna sover på gulvet på et av soverommene. Faren sover i stua.

Kritikk

Både byombud Kim Henrik Gronert og Samfunnsmedisinsk enhet har vært og sett på forholdene hos familien. Konklusjonen fra kommuneoverlege Vegard Vige i Sammfunnsmedisinsk enhet er klar: familien må finne seg en ny bolig.

— Miljørettet helsevern mener denne boligen, ut fra en hygienisk vurdering, er sterkt overbefolket og dermed lite egnet for en familie på åtter personer, skriver Vegard Vige i et brev til byombudet.

Miljørettet helsevern var på inspeksjon i leiligheten i mars. I brevet skriver Vegard Vige at resultatet er at barna får lite sosial omgang med andre barn, og at de blir dårlig integrert.

— Når barna har bursdag, så gråter de fordi de ikke har noe sted å være, sier Sakhi Amiri.