VENNESLA: Bloggen hennes, "Yetizone" , er en av flere nominerte til prisen "årets blogger" på VG. Bloggen har flere ganger hatt henvisninger på VGs forside.

— Jeg skriver jo mest humoristiske innlegg, men av og til blir jeg provosert, og da må jeg bare få det ut, sier Aase Tone Lunden (37) fra Vennesla til fvn.no.

I en av de siste postene sine har hun lagt ut flere bilder av en korsfestet mus, omhyggelig stiftet fast på en musefelle formet som et kors. Flere av bildene er tatt ute i naturen, og gir motivet et prosaisk skjær.

Lei "fanatiske kristne"

Lunden forteller at sårende opplevelser med kristne venner var opphavet til musebildene.

— Noen ble så fanatiske at de ikke kunne være sammen med meg lenger, og vendte meg ryggen. Jeg fikk følelsen av at jeg ikke var god nok for dem, og det gjorde meg sint, forteller Aase Tone.

Og dermed lot hun aggressiviteten avføde den selsomme musekunsten, som en stille protest mot mennesker hun følte hevet seg over henne

— Det er ikke så ille med de fleste kristne, men det er visse pastorer som kneger seg inn i menneskehjernen og forkvakler sinnet. Det er de mer fanatiske kristne jeg har rettet dette mot.

— Og musa?

— Jeg fanga ho sjøl, det du ser på bildet er ei funksjonell musefelle, sier hun.

- Har vel mus i Nasaret, au?

  • Får du reaksjoner fra mange som opplever bildene som blasfemiske?

— Joda, det får jeg. Men jeg mener jo ikke dette er blasfemisk. Det er to pinner som ligger i et kryss. Jeg har ikke nevnt verken ordet Gud eller Jesus i tittelen, det heter bare "gnageren fra Nazareth". Jeg regner jo med de har mus i Nasaret, au.

— Men det er jo laget med en klar hensikt?

— Hehe. Jada. Jeg har jo dandert musa slik at det skal ligne litt meir på en viss person.

Her kan du lese Aase Tone Lundens blogg i sin helhet og se alle musebildene.

- Sett rotter før

  • Jeg synes ikke dette er spesielt smakfullt, men jeg synes det er viktigere ting å hisse seg opp over enn dette, sier redaktør i Magazinet, Vebjørn Selbekk.

Selbekk ble verdenskjent som redaktøren som trykket Muhammed-karikaturene, og han har også forsvart Christopher Schaus rett til å ytre seg fritt, sist gjennom "De syv dødssynder"-programmene på tv.

— Jeg har jo sett korsfestede rotter før som kunst og platecover, så dette var vel ikke spesielt fantasirikt, sier Selbekk.

— Du vil forsvare hennes rett til å trykke disse bildene?

— Ja ja, det er jo klart hun skal ha lov til å gjøre dette.

- Hva med islam?

Selbekk reiser i stedet et tankekors om det er så vågalt å gå løs på den kristne troen.

— Noen kristne blir sikkert gærne og sender leserinnlegg når de ser både Schau og denne Gnagerbloggen, men det er jo verken farlig eller opprørsk kunst, sier Selbekk.

— Hvis man virkelig ønsker å gjøre noe vågalt, må man jo heller ta for seg muslimsk tro. Det er det ingen som tør, sier Magazinet-redaktøren.

Han forundrer seg over uteblitt vågemot blant norske kunstnere:

— Vi er vant til å se den kristne tro karikert, men aldri den muslimske. Det ene er ufarlig, og det andre er livsfarlig. Ingen tør å utfordre islam, og norske kunstnere mangler motet de påstår at de har, sier Selbekk.