KRISTIANSAND: — Jeg har aldri vært borte i noe lignende i min tid i tollvesenet, sier kontorsjef Helge Breilid i grensekontrollen i Kristiansand til fvn.no.

Lørdag 19.august stoppet tollvesenet en tyskregistert Opel i grensekontrollen. I bilen satt en 29 år gammel iraker med sin høygravide 31 år gamle tyrkiske kone og deres ett år gamle datter.

— Tjenestemannen vår hadde en kort samtale med dem og fattet mistanke. Bilen ble sendt videre inn til kontrollhallen vår, og der fant vi 100.000 eller cirka ti kilo blåvaliumpiller i reservehjulet.

Ekteparet stilte seg totalt uforstående til beslaget og hevdet at de kun skulle på ferie i Norge.

Politiet pågrep ekteparet og de ble varetektsfengslet for fire uker. Deres ett år gamle datter er overlevert til barnevernet i Kristiansand.

— Vi vil forsøke å få til en løsning for dette barnet og er i dialog med barnevernet, sier leder for organisert kriminalitet i Agder Politidistrikt, Birger Tvedt.

Han opplyser at beslaget er ett av de største som er gjort på Sørlandet gjennom alle tider. På gaten må man betale mellom 20 og 30 kroner for en blåvalium, og dermed er gateverdien opp mot tre millioner kroner.

Blåvalium er en betegnelse på piller som ikke selges i Norge, men smugles inn fra utlandet. Pillene er normalt på 10 mg, altså dobbelt så sterk som de sterkeste norske (5mg).

I Kristiansand og på Sørlandet er det et stort marked for piller av denne typen.

— Vi reagerer sterkt på at smuglere forsøker å dekke det som en familietur. Det er ikke første gang vi opplever slikt, og det er sørgelig leit at barn dras inn i dette, sier Breilid til fvn.no.

I den tyskregisterte bilen fant politiet også bevis som ledet frem til en pågripelse av personen som skulle motta de 100.000 valiumpillene.

— Av hensyn til etterforskningen ønsker ikke politiet å si noe om hvor i landet denne personen er pågrepet, sier Breilid.

De 100.000 pillene befinner seg nå hos KRIPOS i Oslo, der de vil bli nærmere undersøkt.