KRISTIANSAND: To ganger i begynnelsen av januar brukte 26-åringen fysisk makt mot den nå drepte kvinnen. Etter det fvn.no kjenner til, skal i alle fall et av tilfellene ha funnet sted i siktedes leilighet på Lund i Kristiansand den 11. januar.

— Som følge av to forskjellige legemsfornærmelser, ble mannen ilagt besøksforbud i januar. Kvinnen skal ikke ha blitt påført skader, sier politiadvokat Arne Kjønstad ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor alvorlige legemsfornærmelsene var.

Risiko

Den 19. januar ila politiet 26-åringen besøksforbud, samt at kvinnen fikk voldsalarm. Politiet fikk medhold i forbudet i en kjennelse fra Kristiansand tingrett den 9. februar. Verken siktede eller Elin Laursen møtte i rettsmøtet, men 26-åringen samtykket i forbudet overfor politiet. Ifølge kjennelsen fikk mannen besøksforbud fram til og med 1. januar neste år.

«Uten besøksforbud antas det å være risiko for nye legemsfornærmelser», heter det i kjennelsen.

26-åringen fikk forbud mot å oppsøke, forfølge eller på noe annet vis ta kontakt med Elin Laursen. Det gjaldt også på mobil.

Han skal ha brutt besøksforbudet én gang før han kom til boligen fredag ettermiddag. Den 31. januar meldte Laursen fra til politiet om at eks-kjæresten hadde kommet med en tilnærmelse. Det er uklart om hun utløste voldsalarmen eller ringte til politiet.

Møtte ikke i retten

Da 26-åringen drepte sin eks-kjæreste fredag, var etterforskningen av legemsfornærmelsene og bruddet på besøksforbudet ikke avsluttet. I tillegg til siktelsen for forsettlig drap, er mannen nå også siktet for disse tilfellene.

Han ble mandag varetektsfengslet for åtte uker i Kristiansand tingrett. I løpet av de åtte ukene skal han gjennom en rettspsykiatrisk undersøkelse for å avgjøre om han var strafferettslig tilregnelig da drapet skjedde.

26-åringen møtte selv ikke i retten.

— Han er veldig deprimert, og tar dette tungt, sier hans forsvarer, Sveinung Johnsen, til fvn.no.

- Trenger hjelp

I fengslingskjennelsen fra Kristiansand tingrett heter det imidlertid at siktedes psykiske helse antas tilstrekkelig ivaretatt under fengslingen, særlig tatt i betraktning at han under oppholdet vil bli løpende oberservert i forbindelse med den psykiatriske undersøkelsen.

Til lege i kveld

Den varetektsfengslede drapsmannen vil i kveld bli fremstilt for lege. Det har forsvareren fått gjennomslag for.

— Det er rett og slett for å få en vurdering av hans psykiske tilstand. Jeg vil ha forsikret gjennom fagpersoner at han ikke er en fare for seg selv, sier advokat Sveinung Johnsen.

Nytt avhør i morgen

26-åringen vil bli avhørt på nytt igjen i morgen. Politiet ønsker å avhøre mannen opp mot konklusjonene i den foreløpige obduksjonsrapporten, som trolig ligger på bordet i morgen.

— Obduksjonen kom sent i gang, så rapporten er ikke klar før en gang i løpet av tirsdagen, sier lensmann i Søgne og Sogndalen, Terje Pedersen.

Det som er kjent, er at kvinnen døde som følge av flere knivstikk. Hun døde av blodtapet som følge av disse stikkene. Hvor mange stikk hun er påført, er foreløpig ikke kjent.