OSLO/KRISTIANSAND: De seks speidere fra Kristiansands-området skal ha vært i så dårlig form at de måtte ha med seks speiderledere for overvåkning og bli sendt med minibuss-taxi til Sørlandet.

Rett etter ankomst natt til søndag melder Rune Kallevik, transportansvarlig for "speidertoget", at alt står bra til med de seks.

— Jentene ble overlatt til helsepersonell med voksen følge. Disse jentene er nå kommet hjem i god behold. Alt er vel med de seks jentene, skriver han i en e-post til fvn.no.

— Vi sendte dem i minibuss fordi vi ønsket å holde et ekstra øye med dem. De var i dårligere forfatning enn de fleste andre, bekrefter informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til fvn.no.

— Besvimte de av varmen?

— Ja, svarer Lundeby.

Forsinket fem timer Speiderne fra Kristiansand som har vært på landsleir på Røros fikk en dårlige avslutning på uka. NSB-toget fra Oslo ble forsinket lørdag ettermiddag, og det førte til at haugevis med speidere besvimte, hyperventilerte og trengte legehjelp grunnet sterk varme.

De rundt 300 speiderne fra Kristiansand var med på et chartret tog sammen med cirka 700 speidere fra Stavanger. I Oslo oppstod det forsinkelser på grunn av feil med toget, og barna, mange av dem utslitte etter en leir med lite søvn, måtte vente i timesvis på Oslo S i en temperatur på opp mot 30 grader. "Charter-toget" hadde ikke kiosk, og dermed ble barna tørste og utmattede av varmen. Så ille ble det at mange måtte hentes i ambulanse. Ambulansepersonell arbeidet etter hvert på spreng med å levere ut isposer og vann for å kjøle ned speiderne.

Toget skulle egentlig ha vært i Kristiansand klokken 18.15, men først klokken 19.30 reiste det fra Oslo. Toget ble nemlig også forsinket rundt to timer tidligere på dagen, da dørene på toget plutselig ikke kunne lukkes ordentlig igjen.

Dermed er toget fem timer forsinket, og ventes å ankomme Kristiansand rundt klokken 01 natt til søndag. Til Stavanger vil det antagelig ankomme klokken 05 søndag morgen.

Misfornøyd med NSB Anne Grete Roland er mor til ei ti år gammel speiderjente fra Kristiansand som er på toget. Det er første gang datteren er på en så lang tur alene. Speiderne fikk beskjed om at ikke de fikk ha med seg mobiltelefon på turen, noe som har gjort det enda vanskeligere å få informasjon om togturen.

— Speiderlederen ringte meg og fortalte at en del av speiderne var for dårlige til å være med toget, og måtte bli igjen i Oslo. Men i vår tropp har alle det bra, sier hun til fvn.no.

Roland er mildt sagt misfornøyd med servicen hun og de andre foreldrene har fått av NSB lørdag. Hun mener at NSB altfor sent forstod alvoret i situasjonen.

— Når de er så forsinket i varmen, burde de ha satt inn tiltak, sier hun.

Endelig informasjon på hjemmesiden - Ingen i NSB ville innrømme at det var på grunn av NSB at de besvimte. Jeg er ganske frustret, de holder tilbake informasjon. Ingenting lå på hjemmesiden deres, selv om de sa de skulle legge noe ut, og ingen kunne svare på når toget kommer. Endelig fikk jeg tak i informasjonssjefen. Han sa han skulle ringe tilbake når han visste når toget kommer. Det blir spennende å se om han gjør det, sier hun.

Først rett før klokken 20.30 dukket det opp informasjon om det forsinkede toget på NSBs hjemmeside. Informasjonssjefen ringte også tilbake til Roland på samme tidspunkt.

NSB beklager at noen opplevde at vannet kom seint, men informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB sier til at de handlet så raskt de kunne da de fikk oversikt over situasjonen.

— Dette gjaldt et chartret tog uten servering. Speiderne fikk vann så snart vi ble oppmerksom på situasjonen. Før man blir oppmerksom på en situasjon, er det jo ikke lett å agere, sier Lundeby til fvn.no.

Pressetalsmann for speiderne, Jon Ingemundsen, forsikrer overfor Stavanger Aftenblad at speiderne hadde godt med mat og drikke da de forlot landsleiren, men at det naturlig nok gikk tomt da toget måtte gå sakte til Oslo og deretter ble stående såpass lenge.