— Jeg er svært glad i å gå på museer, og har vært på fylkesmuseet mange ganger. Nå ja, jeg har i alle fall vært der. Manusforfatter, sikkerhetsvakt, kunstner, fotograf, og nå også Odderøyas forkjemper, Arne Vilhelm Tellefsen, har satt i gang snakketøyet. Et enkelt spørsmål om hva som er så galt med å flytte museet fra Vige til den bynære øya, har satt fyr på engasjementet. Igjen. EN HÅPLØS IDÉ.

I oktober startet han gruppen «Hold Odderøya åpen - stopp Setesdalstunet» på nettsamfunnet Facebook. Gruppen har nå nesten 1000 medlemmer, og beskrives på følgende måte: «Vest-Agder-Museet planlegger å flytte til Odderøya. Her vil de bruke store deler av området nord på øya til å vise gamle hus. Det er vel ikke lenge før piggtrådgjerder og vaktselskapene er på plass. Vi må protestere før dette området og alle mulighetene til viktig og mer fremtidsrettet aktivitet forsvinner for alltid». Tellefsen har skrevet kronikk om saken i Fædrelandsvennen, og han har sørget for at underskrifter mot flytting av museet ble levert politikerne. Underskriftene tilhørte kulturarbeiderne på Odderøya og medlemmene på Facebook.- Jeg har vært imot flyttingen siden 1997 og synes det er en håpløs idé. Museets planer vil fortrenge eller blokkere levende kultur til fordel for det som var, sier han, før han fortsetter:- Rammebetingelsene har forandret seg voldsomt siden dette kom opp første gang. Jeg håper politikerne ser dette og stopper prosjektet. HELIKUA.

Selv har Tellefsen vondt for å stoppe sine egne prosjekt. Den grønne og rosa helikua (!) var for eksempel vanskeligere å få opp i lufta enn mannen hadde forestilt seg. Han måtte vente i flere måneder før det endelig lot seg gjøre 1. oktober i år. Da var derimot Kristiansands første flyvende kunstinstallasjon - en kopi av et Apache kamphelikopter utstyrt med jur laget av jordbærduk og spraymaling - en suksess. - Hvor er helikua nå?- Nå ligger den gjemt på et hemmelig sted etter at flere truet med å ta den av dage, sier Arne Vilhelm spøkefullt.Kua fikk nemlig bare gleden av å fly over Odderøya i åtte timer. Og da måtte Arne Vilhelm passe på den hele tiden etter trusler om blant annet taukutting. - Men det var utrolig gøy at det kom nærmere 1000 mennesker for å se på den. Jeg angrer på at jeg ikke laget i stand T-shirts og kopper med kumotiv. Hehe. Rock mot RASERING.

Arne Vilhelm har store planer om å få helikua opp igjen, men nå er det Odderøya som opptar det meste av tiden hans. Engasjementet har ført til at det er den naturskjønne øya som dominerer lerretene hans om dagen. Han tar gjerne bilder og maler etter det etterpå. Eller han bruker fantasien. Tankene om hvordan fylkesmuseet kan klare seg videre på Vige, er mange mens han står på kontoret med penselen. Tellefsen mener de hundre millionene det koster å flytte museet heller kan brukes til markedsføring og produktutvikling. På den måten ville man fått en skandinavisk merkevare på Kongsgård. - Som historieinteressert er det for meg helt ufattelig at Kongsgård skal forkastes som museumsområde, sier Tellefsen og nevner bygdeborgen, jarlsetet, et av de mest spennende gravfeltene i Norge og gravhaugene på UiA. Etter nyttår skal bystyret igjen ta stilling til saken etter at den har vært ute til høring i ulike instanser. Men før den tid planlegger Tellefsen protestaksjoner. Flere sørlandsartister har sagt ja til å delta på «Rock mot rasering» og Arne Vilhelm sysler med tanken om å arrangere en protestkunstutstilling på øya. Eller hva med å engasjere pensjonistene i kanonlauget?- Salutt mot rasering, klinger bra, sier Tellefsen og ler. ET KREATIVT MILJØ.

I likhet med mange andre innenfor kulturbasert næring, flyttet Arne Vilhelm inn på øya for snart to år siden. I dag er Odderøya et levende kultursenter, og det skapes festivaler, musikk, tv-underholdning, film og samtidskunst i de gamle brakkene. Tellefsen anslår at drøyt hundre mennesker har sitt daglige virke på øya. Selv holder protestanten til i andre etasje på Quart-brakka. - Dette er min verden, sier han og slår ut med armene i det drøyt ti kvadratmeter store kontoret. Kvadratmeterne er fylt med bilder, lerret, maling og nye prosjekt han håper å få inn på Sørlandsutstillingen. Pc-en på sin side er fylt med manus til actionfilmer, historiske drama og et reality-tv konsept. På Quart-brakka kan han drodle med kolleger over manus. Spørre andre om råd, bidra med råd og være en del av et kreativt miljø. For som Arne Vilhelm selv sier: Å være i dette yrket, kan ofte være ensomt. VIL SE ETTER DOLLY.

Etter å ha jobbet som tekstforfatter i reklamebyrå i åtte år, begynte han for seg selv for to år siden. Og arbeidsdagene er varierte. I tillegg til at han jobber som fotograf, kunstner og manusforfatter, er han sikkerhetsvakt for Pro-Sec under arrangement i Oslo og Kristiansand. I fjor sommer passet han på Sir Elton Johns garderobe - eller hjemmet hans - som Arne Vilhelm sier, på Sør Arena. - Snakket du med Sir Elton John?- Hehe. Nei, det gjorde jeg ikke. Og jeg må si jeg beundrer disse store artistene som turnerer verden rundt. Jeg tror det må være den tøffeste jobben som finnes.Sørlendingen voktet også familien til Metallica-vokalist James Hetfield da bandet hadde konsert i Oslo i fjor. - Metallica hadde sitt eget inngjerdede familieområde på Valle Hovin. Her oppholdt foreldre og barn seg i noen timer før og under konserten, forklarer Arne Vilhelm, som også jobbet som sikkerhetsvakt på 80-tallet. I 1985 passet han for eksempel på Creation da de hadde konsert i Agder Teater. I og med at han passet på Sir Elton John i sommer, håper Arne Vilhelm på å gjøre det samme med Dolly Parton når hun besøker Sør Arena 17. juni neste år.- Jeg er ikke direkte fan av henne, men synes noe av det hun har gjort er bra. Vi spiller av og til countrymusikk på våre amerikanske fotballkamper, og det har vært en stor suksess. RÅDYR I BYEN.

Arne Vilhelm har nye prosjekter på gang. For en uke siden kom han hjem fra ferie i USA, full av inspirasjon og med 1200 bilder på minnebrikken. I Hawaii og San Francisco fikk han se hvor flinke amerikanerne er til å utnytte de ressursene de har i bynære områder.- De ville sjøløvene i San Francisco var samlet i en egen park på havnen. Jeg tror ikke alle cruiseturistene i Kristiansand har sett ville rådyr midt i byen, sier Arne Vilhelm og sikter til rådyrene det er flust av på Odderøya. Nå håper han politikerne vil la rådyrene og kulturarbeiderne få være i fred. - Jeg sier ikke at vi har enerett på Odderøya, men håper i alle fall politikerne kan vente med avgjørelsen i noen år til. Erfaring viser at det tar fem år å etablere en bedrift. Vi har bare holdt på i to, sier Arne Vilhelm Tellefsen. Tekst: Heidi Ditlefsen heidi.ditlefsen@fvn.no -38 11 36 57