LILLESAND/HØVÅG: — Det var ikke fritt for at det kom noen høye hyl da vi rundet Saltholmen og bølgene slo inn over båten, forteller Nils Sørbotten i Lillesand sjømannsforening.

Han har tatt initiativ til at sjømannsforeningen spanderer gratis båtføreropplæring på samtlige 117 tiendeklassinger i Lillesand kommune. Dette er et unikt prosjekt på landsbasis, og 20 elever ved Høvåg skole er først ute.

Praksis er en viktig del av 25-timerskurset, som for det meste går i skoletida. Etter brannøvelse og førstehjelp, var det forleden kveld duket for praksis med mørkekjøring ved hjelp av kartplotter og radar. På en svært mørk og ruskete novemberkveld fikk ungdommene også en nyttig påminnelse om at vær og sjø kan by på store utfordringer for en båtfører.

— Kjempemoro! synes Thorfinn Hamre jr., som er en av de unge båtførerne. Han sikter både til mørkeopplæringen og til det faktum at Sørbotten nå kan røpe at hele 17 av de 20 elevene har bestått den skriftlige prøven.

— Da kan jeg kjøre mor og fars 29-foter til sommeren. Jeg fyller 16 den 4. mai, rapporterer Thorfinn. Han har båt selv også, en 15-foter med seks sitte- og to soveplasser. Med båtførerbevis i hånden skal den nå oppgraderes fra 9,9 til 25 hesters påhengs.

— Det er flott at så mange har bestått, og to av jentene hadde faktisk alle 50 spørsmålene riktige! Forteller Sørbotten. Etter jul venter gratiskurs også for tiendeklassingene ved de to sentrumsskolene.