KRISTIANSAND: — I tredje kvartal var 20,1 prosent av de som testet seg smittet av klamydia, sier koordinator ved Helsestasjon for ungdom (HSU) i Kristiansand, Gunn Kristin Wetrhus.

Ifølge Wetrhus har andelen smittede tidligere ligget stabilt på rundt 14 prosent. HSU tester primært personer i alderen 16-20 år, men får også besøk av ungdom under 16. — Det er bekymringsfullt at økningen er så stor, og vi forsøker på alle mulige måter å få ned tallene.

Årsaken til økningen skyldes i stor grad den økte pågangen ved helsestasjonen, tror Wetrhus.

— Vi hadde en kinokampanje i sommer som vi tror førte frem. Samtidig har Kristiansand i lang tid ligget under landsgjennomsnittet, så det kan bli spennende å se om dette kun er et sensommerfenomen, eller om byen begynner å nærme seg det som er normalt for norske storbyer, sier hun.

Få gutter tester seg

I tredje kvartal var det 134 jenter som testet seg for klamydia, mens det bare var 31 gutter. Kjønnsfordelingen er ifølge Wetrhus slik den pleier å være.

— Vi skulle ønske flere gutter testet seg. Dette er også en svært enkel test, alt som trengs er en urinprøve, sier hun.

Årsaken til spredningen av klamydia er at flere har ubeskyttet sex med flere sexpartnere. Bruk av kondom er derfor en enkel måte å beskytte seg mot å bli smittet. Wetrhus kan fortelle at de deler ut flere kondomer enn noensinne. Hittil i år har HSU delt ut rundt 13.000 kondomer.

— Men det er tydeligvis ikke nok, sier hun.

Øker i hele landet

Helsestasjonen for ungdom kan i dag utføre alle tester selv. De deler også ut gratis medisiner om smittetilfeller blir påvist, og all behandling og testing er gratis. Man får også veiledning og informasjon av de ansatte ved behov.

På landsbasis har antall klamydiasmittede økt jevnt og trutt de siste årene, noe som har ført til store kampanjer fra helsemyndighetene. Klamydia er også blitt karakterisert som den nye "folkesykdommen", men det er lite som tyder på at

I 2006 ble det diagnostisert 21.259 tilfeller av klamydia i Norge. Dette er en økning på 6,1 % fra 2005, noe lavere enn det som har vært tendensen de seneste år.

Her kan du lese mer om sykdommen: Fakta om klamydia