KRISTIANSAND: Det var et dystert økonomisk landskap rådmann Tor Sommerseth tegnet kart over da han innkalte kommunalutvalget og ordførerkandidatene for SV, Ap, Høyre og KrF til drøfting om de kommende års budsjettsituasjon i går.

Kommunen bruker mer penger enn den har, mye mer.

Fram til 2012 ligger driften an til underskudd på rundt 110 millioner kroner. I tillegg kan det komme 170 millioner i ytterligere minus fordi staten endrer momskompensasjonen. På toppen av det hele går pleie— og omsorg med over 10 millioner i minus i år, som ikke er finansiert i årene som kommer. Kommunens nettogjeld har passert tre milliarder kroner.

Kommunen ligger an til å bruke opp sine reserverer i disposisjonsfondet de neste årene.

SKATT ELLER VELFERD.

— Dette viser hva valget 10. september egentlig handler om, sier Aps Mette Gundersen.

— Vil velgerne at utbyggingen av omsorg og velferd for fellesskapet skal fortsette, må de godta eiendomsskatt, kanskje også økt skatt. Vil de bare ha mer igjen i egen lommebok, blir redusert velferd og kutt i tjenestene fort resultatet, sier hun.

— Partiene som sier nei til eiendomsskatt og lover kutt i kommunens inntekter, kan ikke samtidig love økt velferd og bedre tjenester, sier hun.

En viktig grunn til den pressede situasjonen er investeringsnivået. Det er ekstremt høyt, og fram til kommunebudsjettet legges endelig fram i november vil rådmannen vurdere om prosjekter må utsettes.

- IKKE MINDRE VELFERD.

Høyres Per Sigurd Sørensen og KrFs Jørgen Kristiansen avviser at en stemme til de borgerlige er en stemme til mindre velferd.

— Vi vil ikke øke eiendomsskatten, helst kutte, men det betyr ikke mindre velferd. Vi kan for eksempel effektivisere. Hvorfor skal det koste 30 prosent mer å bygge kommunale barnehager enn private? Det viser at vi kan drive mye billigere - uten å kutte tjenester, mener Kristiansen og Sørensen.

Kristiansen slår fast at rådmannen alltid legger fram pessimistiske anslag på denne tiden av året, for å få politikerne til å besinne seg. Ting kan fort snu, mener han.

Begge foreslår samtidig utsettelse av viktige investeringer.

— Jeg vil ikke være konkret på enkeltprosjekter. Men markedet ser ut til å butte nå. Da kan vi tjene mye på å vente ett eller to år med å bygge, sier Sørensen.

KONSERTHUSET.

Frp har sin oppskrift. Vekk med eiendomsskatt og ingen kutt i velferd. Dette partiet vil heller kutte teater- og konserthuset og «unødvendige utgifter».

— Tull, sier Mette Gundersen. - Vi skal bruke 300 millioner på et bygg til 1,1 milliard. Så mye statlig støtte har ingen utenfor Oslo fått. Kilden er god butikk.

Tekst: Odd I.R. Uleberg

odd.inge.uleberg@fvn.no - 38 11 36 48