KRISTIANSAND: — Ingen nevnt, ingen glemt, sies det. La meg likevel trekke frem en person for hans engasjement i denne saken. Min gode venn og kollega, Jon Lilletun. Han døde dessverre før han kunne oppleve dette. Men jeg vet at Jon ville vært stolt i dag, sa Djupedal, til Fædrelandsvennen på pressekonferansen på HiA i går kveld.

Jon Lilletun, var en aktiv støttespiller for Agders kamp for eget universitet, og ønsket at navnet skulle bli Niels Henrik Abels universitet.

Djuepdal var ikke alene om å hylle den nå avdøde KrF-politikeren. Påtroppende rektor på HiA, Torunn Lauvdal trakk også fram Lilletuns brennende engasjement.

Ikke mer penger

Hias blir altså landets syvende universitet fra 1. september. Men det betyr ikke at institusjonen får mer penger.

  • Kriteriene for å bli et universitet er rent faglige, og går ikke på det økonomiske. Det er også historiske forskjeller. Agder vil nok få mer etter hvert, men det må opp i budsjettforhandlingene, sier Djupedal til Fædrelandsvennen.

Det har den siste tiden vært heftige diskusjoner rundt det finansielle aspektet ved overgangen fra høyskole til universitet. Avgått rektor Ernst Håkon Jahr har vært svært kritisk til at det nye universitetet kun får halvparten av det universitetene i Oslo og Tromsø får i midler.

— Hva har det å si for den enkelte student, at UiA får mindre støtte enn de etablerte universitetene?

— Alle dømmes etter de samme kriteriene. Vi har ikke noe B-lag av universiteter i Norge, sier Djupedal, som heller ville snakke om den store nyheten, som formelt foregår i statsråd i dag. Like etter klokka 1200 gjøres det formelle universitetsvedtaket hos kongen.

Stor dag

  • Det er en stor dag både for Sørlandet og for Norge. Norge får sitt sjuende universitet, og Sørlandet sitt første. Dette er ikke resultat av politisk lobbying, men målrettet arbeid, sier Djupedal.

— Jeg kommer nok til å inneha norgeshistoriens korteste tid som høyskolerektor, sier Laudal.

Han lover at det nye universitetet skal finne sin egen profil, og ikke bli noen blåkopi av de andre universitetene.

— Vi skal være modige, tørre å satse spesielt og bredt. Vi skal forplikte, sier hun.

Djupedal poengterer at HiA nå har en stor og krevende oppgave foran seg.

— Universitetet har et særlig ansvar for å videreutvikle grunnutdanningene. Et systematisk kvalitetsarbeid må ta fatt i alle sidene ved virksomheten, ikke vente til andre titter en i kortene. Ta vare på særpreget, sier Djupedal.

— Det er nå det virkelig begynner. For dere er ikke ved enden av løpet, dere er ved starten, sa ministeren.