Les også: Kong Carl Abdiserte,

Siv Jensen ny leder og statsministerkandidat

GARDERMOEN: Siv Jensen ble lørdag enstemmig valgt til ny leder av Fremskrittspartiet etter Carl I. Hagen, og det ble også klart at Jensen er Frps statsministerkandidat ved neste valg.

— En av de absolutt største utfordringene vi har i Frp er å få flere kvinner, sier Åse Schmidt til Fædrelandsvennen.

Hun tror dagens lederskifte i partiet vil føre til at flere kvinner oppdager Frp. For gode meningsmålinger til tross, partiet har tradisjonelt vært dominert av menn. Både blant velgerne og i tillitsmannsapparatet.

Men dette tror Schmidt vil endres når partiet for første gang får en kvinnelig leder. Fra en annen generasjon enn partigründer Carl I. Hagen.

Snakker til kvinner

— Hun vil ta opp temaer som kvinner er opptatt av, og Siv snakker mer direkte til kvinner. Om ikke vi har et eget stammespråk, så er det noe med å fremstille politikken på en måte der kvinner kjenner seg igjen, mener Schmidt.

— På hvilken måte?

— Det går blant annet på valg av ord og tema. Siv har en egen omsorgsutstråling. Hun har både den myke og den harde siden.

— Har Carl I. Hagen fremstått som for hard for kvinnelige velgere?

— Noen sier det, men jeg har ikke opplevd ham slik i interne diskusjoner. Jeg vil heller si han har vært markant, sier Schmidt.

Hun innrømmer at partiet har hatt et problem i forhold til kvinner, og at dette har vært Frps egen skyld.

- Preget av menn

— Politikken har vært preget av menn og ikke vært tydelig nok for særlig yngre kvinner. Men dette er i ferd med å endres. De krever nå helse- og omsorgstjenester for sine foreldre som er i tråd med vår politikk.

Schmidt har selv vært alenemor i flere år og slitt med tidsklemma. Hun mener kvinner i tilsvarende situasjon i altfor stor grad er blitt puttet i bås av det offentlige.

— Det viktigste er valgfrihet i hverdagen. For eksempel er det ikke alle som ønsker barnehager. Noen vil heller ha hjelp av bestemor eller andre.

— Men er ikke offentlige velferdsordninger spesielt viktige for alenemødre?

— Velferdsordninger er vi for, men de trenger ikke være offentlige, sier Schmidt.

- Nødvendig skifte

På helgens landsmøte på Gardermoen er tre av fire utsendinger menn. Kvinnene dominerer heller ikke i partiets ledende organer. Men med Carl I. Hagens avgang og Siv Jensen som ny leder, tror Schmidt på en ny æra.

— Jeg tror lederskiftet vil bli bra. Det skaper fornyelse. Som politisk parti trenger vi å se saker med nye vinklinger.

— Var skiftet nødvendig for Frp?

— Hadde dette skjedd plutselig, ville situasjonen vært en annen. Men som det politiske landskapet har blitt, trengte vi et skifte. Det er en tid for fornyelse. Carl I. Hagen har gjort en fantastisk jobb og dratt kjerra alene i mange år. Men en kan ikke klare å være «up to date» på alle spørsmål i det uendelige, sier Schmidt.

Et av områdene hvor lederskiftet allerede har gitt seg konkrete utslag, er forholdet til Høyre. I gårsdagens VG tok Erna Solberg for første gang til orde for et regjeringssamarbeid. Og begrunnet dette med den nye Frp-lederen.

- Bra for borgerlige

Schmidt er svært glad for Solbergs utspill. Og mener det kan bli lettere å få til et borgerlig samarbeid med Siv Jensen i lederstolen.

— Hun har alltid vært mykere i kantene i forhold til å tråkke på ømme tær. Dessuten er hun veldig løsningsorientert.

— I motsetning til Carl I. Hagen?

— Nei, men det er klart at når du har vært så mange år i politikken som Carl, så setter du spor etter deg. Både positivt og negativt. Han måtte jo bygge opp et parti.

Schmidt mener også det hun kaller Siv Jensens ydmyke holdning er viktig for borgerlig samling.

— Mens andre sier nok er nok etter å ha fått nei til gjentatte samarbeidsinvitter, er Siv mer ydmyk. Og gir seg ikke.

— Betyr «andre» Carl I. Hagen?

— Det er ikke bare snakk om ledelsen, men også på lokalt plan, sier Schmidt.