KRISTIANSAND: — Tenk at jeg er ferdig her, sier Ingvild Skuthe.

21-åringen har nettopp avlagt sin aller siste eksamen og fått utdelt vitnemålet fra Gimle videregående skole.

At dette skulle skje var det nok ikke mange som trodde i september 2001. Da våknet Ingvild opp fra koma og hadde årevis med knallhard trening foran seg.

Kunne fortsatt spille

Ingvild, som opprinnelig kommer fra Lillesand, var 16 år gammel og gikk på internatskole på Jæren da hun ble utsatt for en bilulykke i 2001. Hun var på vei til Stavanger med kjæresten og søsteren hans da ulykken skjedde. Alle overlevde, selv om bilen nesten ble knust. Verst gikk det ut over Ingvild som satt i baksetet.

Etter ulykken lå hun i koma i over fire og en halv måned. Da hun våknet måtte absolutt alle deler av kroppen trenes opp igjen helt ned til hver eneste finger. Men ikke alle Ingvilds ferdigheter hadde forsvunnet. Da hun fikk sette seg foran et piano bare to måneder etter at hun hadde våknet, fant hendene de riktige tangentene.

— Da ble jeg utrolig overrasket og veldig glad. Jeg trodde jeg hadde glemt alt, sier Ingvild.

Da hun begynte på Gimle videregående for fire år siden var Ingvild fortsatt dårlig til beins og måtte bruke rullator. I tillegg hadde hun alltid en assistent ved sin side.

— Nå er jeg kvitt både rullatoren og assistenten. Jeg er helt on my own, sier Ingvild.

På egen hånd

Ingvild beskriver tiden på videregående med ett ord: jobbing. Hun har fulgt et tilrettelagt opplegg og har brukt fire år, men hun har fulgt helt vanlig undervisning.

— Jeg hadde aldri klart dette uten fantastisk oppfølging fra alle på Gimle. Pensum på lydbøker har også hjulpet masse, sier Ingvild.

Hjerneskaden Ingvild fikk i forbindelse med ulykken, og epilepsi som hun har utviklet i ettertid, gjør at hun ikke kan ha for mye som skjer rundt seg av gangen. For høyt aktivitetsnivå og høye lyder gjør henne sliten.

— Da jeg begynte på Gimle i første klasse valgte jeg økonomiske fag, men etter et år fant jeg ut at det ble for mye for meg, sier Ingvild.

Til høsten skal Ingvild studere videre. Hun håper å komme inn på årsstudium i kristendom ved Høgskolen i Agder.

— Jeg har hørt at det er veldig mye lesing i det faget, så kanskje må jeg ta det over to år, sier hun.

Kjøpt egen leilighet

Ingvild planlegger å bli boende i Kristiansand. For forsikringspengene hun fikk etter ulykken har hun kjøpt seg egen leilighet i Kristiansand sentrum.

— Leiligheten min er helt konge, sier Ingvild.

Hun bor alene og klarer seg helt selv.

— Ingvild har vist en fantastisk innsatsvilje og et utrolig pågangsmot. Dette vitnemålet har hun jobbet hardt for, sier Gerd Ragnhild Haugaa-Hageland.

Som avdelingsleder ved Gimle videregående skole og leder for teamet for tilpasset opplæring har hun hatt mye med Ingvild å gjøre i løpet av de siste årene.

Haugaa-Hageland vil berømme opplæringstjenesten i Aust-Agder som har bistått Ingvild med midler i løpet av årene på videregående. Ingvild er enig.

— Ja, de har gjort en fantastisk jobb, sier hun.

Nå skal Ingvild ha en velfortjent ferie. I sommer skal bare slappe av og kose seg. Ikke stresse. Men aller først skal hun i bryllup til en venninne.

— Før bryllupet skal vi ha «utdrikningslag». Det gleder jeg meg til, sier Ingvild Skuthe.