OSLO: De to etterlyste mennene er Haidar Hussain (21) og Ali Ayaz Shafa (19), begge norske statsborgere av pakistansk opprinnelse. De to er siktet for overlagt drap, forsøk på forsettlig drap eller medvirkning til dette.

– Siktelsen er justert opp til overlagt drap ettersom vi er av den oppfatningen at drapet på den 41 år gamle kvinnen var en veloverveid handling. De siste dagers omtale i mediene styrker politiets oppfatning av dette, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt til NTB.

Den 47 år gamle mannen ligger nå i koma, men rakk søndag å gi en kort forklaring til politiet. Han er under streng politibevoktning. Tilstanden etter skytingen er stabil, men skadene er alvorlige. Både han og den drepte ble truffet av flere skudd.

Involvert

Abrahamsen mener Hussain med sine uttalelser til mediene de siste dagene, langt på vei har satt seg selv under mistanke.

– Han intervjues i alle retninger og har vært i kontakt med en rekke mennesker og fortalt om handlingen. Vår etterforskning avdekker de samme opplysningene, sier Abrahamsen.

Politiet sikter og etterlyser nå også Hussains kamerat, 19 år gamle Ali Ayaz Shafa.

– Vi har etterforsket fra dag én og fram til nå. Hussain har selv oppgitt at 19-åringen var med på dette. Opplysninger vi selv har, støtter dette, sier han.

Begge de to siktede er kjent av politiet fra før. Hussain ble i desember i fjor dømt til to års ubetinget fengsel for narkotikaforbrytelser, mens Abrahamsen ikke vil gi noen detaljer om 19-åringens rulleblad utover at han er kjent av politiet.

Etterlyses i Europa

Politiet sendte tirsdag ut en forsterket etterlysning av de to siktede i europeiske byer som har direkte flyforbindelse med Pakistan.

– Dette er det ikke ofte vi har gjort, men vi har fått til dette på grunn av Schengen-systemet, og de flyplassene som har fått etterlysningen vil være i høy beredskap overfor disse personene i ukene framover, sier Abrahamsen.

Haidar Hussain har nettopp blitt norsk statsborger, men har kun pakistansk pass, mens Ali Ayaz Shafa har hatt norsk pass i flere år.

Både opplysninger i pressen og politiets egne undersøkelser sannsynliggjør imidlertid at begge de to siktede fremdeles befinner seg i Norge og i Oslo.

Kritikk

Den 40 år gamle kvinnen som søndag ble drept av flere skudd, ble i forrige uke siktet uaktsomt drap. Hun skal ha satt en dødelig dose heroin på 20 år gamle Tanja Petrusson, som var den etterlyste Haidar Hussains kjæreste.

Politiet har fått kritikk fordi de ikke varetektsfengslet den 40 år gamle kvinnen, noe som kunne ha forhindret søndagens drap.

– Det er veldig vanskelig å kunne forutsi en handling som dette. Kvinnen dro til slektninger ved grensen til Sverige og det var ikke noen fare for bevisforspillelse mens hun oppholdt seg der. Vi var ikke kjent med at Haidar Hussain jobbet videre med dette, sier Abrahamsen.

Da kvinnen ble drept skulle hun til Politihuset i Oslo for videre avhør, men valgte å stikke hjemom først, noe som ble skjebnesvangert.