BYGLAND: — Har du fått tak i det brevet? Da skjønner du kanskje hva jeg har vært utsatt for, sier tidligere rådmann i Bygland, Eva Irene Richter (61).

Brevet har tittelen «Narrespill eller blodig alvor?». Avsender i headingen er «Harald Knudsen. Professor i organisasjon og ledelse, Høgskolen i Agder.» Brevet ble lagt fram for arbeidsmiljøutvalget i Bygland den 14. februar.

Innledningsvis diagnostiserer professoren en person som er antisosial eller lider av «dyssosial personlighetsforstyrrelse.»

«Hovedtrekk ved personer som har en slik forstyrrelse er to ting, nemlig at de er blottet for medfølelse eller skyldfølelse når de selv volder andres smerte og lidelse.» Deretter gis rådmannen i Bygland denne grovt krenkende «diagnosen».

— Jeg har aldri truffet Knudsen, sier Richter.

Svoger

Richter ble ansatt som rådmann 1. mars 2003. 15. august i år måtte hun kaste inn håndkleet. Helsen var i ferd med å knekkes.

— Da jeg ble ansatt, ble jeg bedt av politikerne om å rydde opp. Det trengtes. Det falt lik ut av alle skap jeg åpnet, sier Richter, som tidligere blant annet har vært personalsjef i Florø, prosjektleder i NHO Sogn og Fjordane og organisasjonsdirektør i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Under omorganisering av legetjenestene i Bygland ble hun angrepet av kommunelege Vidar Toreid, professor Knudsens svoger. Toreid skrev blant annet flere leserbrev i Setesdølen om dette.

Personlig

I brevet som ble lagt fram for politikerne i Bygland, skriver Knudsen blant annet:

«I Bygland har det i to år foregått et narrespill. En rådmann har valgt seg ut et offer på grunn av hans faglige kompetanse, popularitet i bygda, ureddhet når det gjelder å si fra om det som er galt (uten å gjemme seg bak paragrafer og byråkrat) og vilje til alltid å hjelpe de syke og tale de svakes sak. Jeg snakker om lege Vidar Toreid, som i snart 30 år har tjent denne bygda med faglig kompetanse og personlig oppofrelse, som i sommer fikk flere hundre underskrifter til støtte for seg, og som er blitt utsatt for en avskyelig serie forbigåelser, sjikaneringer, famøs baktalelse og underlige «koalisjoner». Han er den som måtte «tas» - kanskje den eneste som kunne avsløre rådmannsveldet i Bygland. Derfor var det nødvendig å prøve å knuse han,» skriver HiA-professoren i organisasjon og ledelse.

Sjokkert

  • Jeg ble sjokkert. Jeg gråt da jeg fikk se brevet, sier Richter. Hun føler det urettferdig. Hun føler også at politikerne burde ha støttet henne i det offentlige rom. Heldigvis har hun ektemannen. Nå er de på vei til ny fremtid i Florø.

  • Jeg har fått mage sympatierklæringer fra bygdefolk. Jeg er friskmeldt og klar for nye oppgaver. Det er lenge til jeg skal pensjonere meg, sier Eva Irene Richter.