KRISTIANSAND: — Sorgen blir ekstra tung ved at han fortsatt er langt borte og at vi ikke vet når begravelsen finner sted, sier moren, Gro Rypestøl.

— Men vi er tross alt glad han ble funnet, legger hun til, og forteller at også tre andre døde ble oppdaget da et lokalt dykkerteam fant Tor Kåre fem dager etter ulykken.

Badeturen til den populære innsjøen Ysyk-Köl var siste post på det ni-ti dager lange programmet før de ni norske ungdommene skulle pakke og reise hjem dagen etterpå.

Fredag kom to fra Tor Kåres reisefølge hjem til familien Rypestøl for å fortelle hva som skjedde 8. august.

Fristende bad

  • De hadde en drøy halvtime til overs før de skulle tilbake til hotellet for å pakke og dra hjem neste dag. Det var varmt og fint, alt så bra ut. For sent fikk nordmennene vite at innsjøen er kjent for lumske strømninger, sier Gro Rypestøl.

Turen til Kirgisistan skjedde i regi av Norsk Misjon i Øst. Formålet var å bli kjent med lokale kristne studenter. To dager før den fatale badeturen, lot Tor Kåre seg avbilde på en fjelltopp i 4000 meters høyde.

På kjøkkenbenken står ferske bilder av eldstesønnen, tatt i Kirgisistan. Bildene står rundt et kors, med dødsannonsen tapet på.

— Vi stiller oss ikke det store spørsmålet om hvorfor dette skjedde. Det ville bli som å gå baklengs videre med sorgen. Svar på et slikt spørsmål får vi likevel ikke, sier Gro Rypestøl.

Tor Kåre skulle ha begynt andre års studium til førskolelærer ved det som snart blir Universitetet i Agder.

Mari Wålbu ved Utenriksdepartementets konsulatkontor sier at Norge er representert med en såkalt ambulerende ambassadør i Sentral-Asia.

- Gjort hva vi kan

— Vi har pushet på lokale myndigheter og i det hele tatt gjort hva vi har kunnet for å få avdøde raskest mulig hjem. At en slik prosess kan ta mer enn to uker, er likevel ikke spesielt lang tid. Vi har ikke støtt på spesielt byråkratiske problemer i denne saken, sier Wålbu.

Representanter for Kripos har vært i Kirgisistan for å identifisere den omkomne og for å fastslå at han ikke har vært utsatt for noe kriminelt.

Skadesjef Runa Hogga i Europeiske Reiseforsikring opplyser til Fædrelandsvennen at tidspunktet for hjemsendelse nå styres av flyforbindelse.

— Saken har høyeste prioritet hos oss. Vi arbeider så raskt vi kan, sier Rune Hogga.