KRISTIANSAND: Forsvarssjef Sverre Diesen foreslår i den nye forsvarsstudien å redusere den totale HV-styrken i Norge fra 50.000 til 30.000 mann, bare tre år etter at styrken ble redusert fra 83.000 mann.

— Dette er utrolig kraftige kutt. Rasering er et sterkt ord, men det kan bli resultatet, sier sjefen for HV-07 Agder, oberstløytnant Stein Borgersen, til fvn.no.

Ifølge Borgersen betyr forslaget at styrken på Agder reduseres med tusen mann, fra 2400 til 1400. - Kan ikke kalles HV

— Vi vil ikke ha mulighet til å ha aktivitet over hele Agder. Det blir en konsentrasjon til byene Kristiansand, Lyngdal, Mandal og Arendal, sier oberstløytnanten, som mener dette går totalt på tvers av heimevernskonseptet.

— Jeg er ikke sikker på at vi kan kalle oss Heimevernet lenger, erkjenner Borgersen.

Forsvarssjefen vil overrekke sitt endelige forslag til Forsvarsdepartementet 5. november. Deretter skal politikerne si sitt. Borgersen er usikker på om HV-kuttene går gjennom den politiske behandlingen.

— Jeg vet ikke hvor reelt forslaget er. Det er jo politikerne som bestemmer til slutt her i landet, sier han.

Dersom forslaget fra forsvarssjefen blir gjennomført, betyr det at Heimevernets avdeling 07 i Agder og 08 i Rogaland slås sammen og administreres fra Vatneleiren i Sandnes.

HV-07 er i dag på Kjevik, og de 26 stillingene som per dags dato er der, blir foreslått nedlagt. De 26 ansatte kan sammen med sine 35 kolleger i Vatneleiren søke på de nye stillingene som kreves for å administrere det nye HV-08, som skal dekke både Agder og Rogaland.

Munnkurv

Heimevernet legger i dag beslag på 3,5 prosent av forsvarsbudsjettet, og Borgersen tror ikke forsvarssjefen vil tjene mange kronene på kuttene.

— Mange baser og leirer skal legges ned, noe som kan gi en økonomisk gevinst. Men når HV-07 skal administreres fra Sandnes, betyr det mye reising, overnattinger og bilturer, i tillegg til at det vil ta mye tid, sier han.

— Når en instruktør ved HV-08 skal reise til Vegårshei, er det rundt 60 mil. Det rekker man ikke på en kveld. Da begynner det å koste mye, og vi er ute og kjører økonomisk igjen, sier Borgersen.

Forsvarssjefen har gitt ansatte taleforbud, men Borgersen har likevel valgt å kommentere forsvarsstudien.

— Studien er offentliggjort av media, og ikke av Forsvaret. Derfor kommenterer jeg det. Jeg har fått mange spørsmål, og mener det er viktig at vi ikke får et informasjonsvakuum, sier han.

— Blir det refs nå?

— Det er mulig det.

Nye stillinger

Parallelt med forsvarsstudie 07 utarbeides det også en forsvarspolitisk rapport. Den får forsvarssjefen overlevert 31.oktober, og sammen med forsvarsstudien skal den politiske rapporten tas til etterretning før noe blir endelig godkjent.

Selv om Kjevik mister 26 stillinger i HV-07, kommer det 24 stillinger til den nye rekruttskolen til Luftforsvaret på Kjevik.

Grunnen til at forsvarssjefen vil at skolene på Kjevik opprettholdes, er at Universitetet i Agder holder på med å lage et studietilbud i luftfartsfag. Dette åpner for samarbeid mellom det militære og sivile.

Henning Skumsvoll, stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet i Vest-Agder, sitter i Stortingets forsvarskomité. Han synes det er mye positivt for Kjevik i forsvarsstudien selv om HV-07 legges ned.

— Alt som tas fra Kjevik er jo ikke bra, men at kommer en ny rekruttskole og at det satses videre på skolene forsvaret allerede har på Kjevik er jo bra. Hvis disse forslagene blir stående så kommer jo Sørlandet ikke så verst ut, totalt sett, sier Skumsvoll til NRK Sørlandet.