Straffesaken etter ranet av 57 millioner kroner, og drapet på politimannen Arne Sigve Klungland, fortsetter 4. januar med aktoratets prosedyre og deretter prosedyrene fra 13 forsvarere. Hittil har saken pågått i 51 dager fra starten 19. september og fram til tingretten tok juleferie 19. desember. Retten har hørt 229 vitner, i tillegg til erklæringer fra medisinsk og psykiatrisk sakkyndige.

Ingen ting hittil tyder på at statsadvokatene Tor Christian Carlsen og Arild Dommersnes fester lit til de vitnene som med varierende sikkerhet sier at de kan gi ranstiltalte Kjell Alrich Schumann, Lars-Erik Andersen, Metkel Betew og Ridvan Halimi alibi. Alle disse fire tiltalte hevder at de var i Oslo da ranet i Stavanger skjedde 5. april 2004. Uviss troverdighet

Ransdømte Sven-Eirik Utsi har i retten bekreftet Schumanns forklaring om at de to på dette tidspunktet var sammen i en dekkleilighet på Frogner i Oslo. To venner som ruset seg sammen med Lars-Erik Andersen, bekreftet hans forklaring om at han var i Oslo. Venner av Metkel Betew og Ridvan Halimi har gitt forklaringer som kan tjene som alibi. Også disse vitnene har kriminell bakgrunn.

Et avgjørende spørsmål blir hvilken troverdighet slike vitner har hos sorenskriver Helge Bjørnestad og resten av rettens medlemmer. Hvis Schumann og Andersen blir dømt for grovt ran med døden til følge, innebærer det at retten har valgt å se helt bort fra alibivitnenes forklaringer.

Betews alibivitne kan retten velge å se bort fra fordi vitnet var usikker på hvilket tidspunktet han hadde Betew boende hos seg. Halimis alibivitne var i Bastøy fengsel da han ifølge sin forklaring – og støttet av en telefonutskrift – hadde en telefonsamtale med Halimi til en mobiltelefon som på formiddagen ransdagen var i nærheten av Adamstuen i Oslo.

Fire tilståelser

Når statsadvokatene onsdag starter sin prosedyre, kan de blant annet bygge på tilståelser fra tiltalte David Toska og Johnny Thendrup. Toska har erkjent straffskyld for grovt ran med døden til følge, mens Thendrup ikke erkjenner skyld for drapet på Klungland.

Aktoratet har ikke ført bevis for hvem som skjøt og drepte Klungland. Det synes klart at verken Toska eller Johnny Thendrup avfyrte det dødelige skuddet. Begge sier at de vet hvem som gjorde det, men de vil – eller tør – ikke si det.

Erling Havnå – som også er tiltalt for ranet av Postens brevsenter – har tilstått medvirkning til NOKAS-ranet, men bare at han sto vakt ved bilene som ble brukt under flukten.

En fjerde tilståelse – fra William Pettersen – gjelder bare heleri og bidrag til å slette spor etter ranet. Alle de øvrige ni tiltalte nekter straffskyld.

Biologiske spor

DNA-bevis – det vil si biologiske spor fra de tiltalte – er en viktig del av aktoratets bevisførsel i NOKAS-saken. Rettsmedisinsk institutt har undersøkt cirka 1.600 DNA-prøver, og cirka 200 er benyttet som bevismateriale.

DNA-spor fra elleve av de 13 tiltalte er funnet på våpen, biler, hansker, soveposer, hetter, vernevester eller annet utstyr som settes i forbindelse med ranet.

Problemet med DNA-funnene er at de ikke kan fortelle noe om hvor og når disse sporene er avsatt.