OSLO: Med stein, rifler og håndgranater som våpen gikk hundrevis av rasende afghanere til angrep på 32 norske NATO-soldater i Maimana tirsdag. Seks norske soldater ble lettere skadd i angrepet.

Dagbladet melder at det ikke finnes egne kirurger for å ta seg av skuddskader i militærleiren i Maimana. Det finnes heller ingen kirurger i Maimana. Enheten er bare oppsatt med to leger, og ved livstruende nødprosedyrer kan de bare stabilisere en pasient i kortere perioder.

Ifølge en rapport som Dagbladet har fått tilgang til, viser kontreadmiral Jan Erik Finseth til at nærmeste kirurg som kan behandle en skuddskadd soldat i beste fall er fire timer unna, avhengig av flyvær og helikopterhjelp. Det er ingen farbare veier i området, og den norske styrken har en feltvogn som ambulanse.

Forsvarssjef Sverre Diesen innrømmer overfor avisen at den medisinske beredskapen er utilfredsstillende. Han sier det er vanskelig å få tak i en ekstra kirurg til styrken, og har nå gitt sjefen for Forsvarets sanitet, Leif Sverre Rosén, fullmakt til å hente kirurger fra utlandet om nødvendig. Penger er intet problem, sier Diesen.

Rosén opplyser at han har vært bekymret over sanitetsdekningen for norske soldater i skarpe oppdrag i sju år. Han viser til at spesialister kunne ha vært på plass for lenge siden dersom han hadde fått de nødvendige fullmakter. Nå kan det ta minst et halvt år før et kirurgisk team er på plass i Maimana, ifølge Rosén.

Han legger til at leiren trenger mer enn én kirurg. Seks spesialister er nødvendig, mener Rosén.