MANDAL: — Vi har et par familier som vi har tatt på fersken flere ganger, sier daglig leder Alf Erik Andersen ved Europris i Mandal.

I en av de to familiene sendes ofte en gutt på seks-syv år inn i containeren for å hente ut defekte varer.

— En gang jeg oppdaget dem lukket bare familiefaren døra til containeren og lot som ingen ting. Først etter ei stund merket jeg kraslingen fra smågutten inne i containeren, forklarer Andersen.

Europris har flere tusen varer i hyllene, og enkelte ganger må defekte varer kastes. Det er disse varene søppeltyvene henter ut og forsøker å reklamere på.

— Vi strekker oss vanligvis lengre enn kjøpsloven ved bytting, og vi stoler på folk. Men vi har oppdaget at de forsøker å bytte varer som vi vet vi har kastet. Kanskje tar de også enkelte varer med seg til andre forretninger innen Europris, sier Andersen.

Dynker med salmiakk

Selv om containeren er boltet fast i åpningen, kommer søppeltyvene med batteridrevet vinkelsliper og bryter dem opp igjen. Nå har Andersen tatt sine forholdsregler. Han skjærer opp og knuser mest mulig av varene før han kaster dem i containeren.

— På elektriske artikler sørger vi for å skjære i stykker ledningene, slik at de ikke kan komme inn for å reklamere på at varene var ødelagt da de «kjøpte» dem, sier Andersen.

— Dessuten ser det ut til at det hjelper når vi heller salmiakkk ned i containeren, legger han til. Da blir dunsten så uutholdelig at ingen kan være inne i containeren på ei stund.

Andersen antar at han har skiftet låser på containeren mellom ti og femten ganger. Politiet har blitt kontaktet, men ifølge Andersen er det lite de kan gjøre, all den tid det er noe usikkert om det kan defineres som innbrudd å ta søppel fra en container.

Anmelder søppeltyvene

Nå har Andersen installert overvåkingskamera, og han kommer konsekvent til å anmelde alle som forsøker å enten kaste ulovlig avfall i containeren eller stjele fra den. I den senere tid har det nemlig også blitt et problem at private eller håndverkere har kastet søppel i firmaets container. For kort tid siden ble tre store sekker med gipsplater dumpet oppi.

— Det er fryktelig frustrerende å måtte bruke så mye tid og krefter på noe som tilsynelatende bør være helt unødvendig, sier Andersen.