KRISTIANSAND: Bare få timer før den nå drapstiltalte 27-åringen oppsøkte Elin Laursen i hjemmet hennes på Nodeland fredag 30. mars, tok moren avskjed med henne.

Vurderte å drepe Elin

— Virket sinnssyk drapsdagen

Hadde sms-kontakt like før drapet

Foreldrene selger huset

Kjørte tiltalte til drapsstedet

Drapstiltalte sliten **

— Stemmer i hodet sa «drep henne»**

Får høre dødskampen

Drapstiltalt risikerer 16 års forvaring

Døde av knivstikk i halsregionen

Politiet kjørte til feil sted

Mobbeoffer ble drapsmann

Utløste voldsalarm før hun ble drept

Moren skulle på jobb, og forlot hjemmet klokken 14.30. Klokken 16.54 utløste Elin voldsalarmen. 25 minutter senere fant politiet henne døende på stuegulvet i boligen.

— Jeg hørte at Elin låste døren da jeg gikk, sa moren da hun forklarte seg for Kristiansand tingrett onsdag formiddag.

— Hun skulle være alene hjemme i ettermiddagstimene. Jeg sa «Elin, jeg tror ikke du skal være redd». Jeg trodde hun kunne være alene. Hvis ikke hadde jeg prøvd å finne andre løsninger, sa moren.

Nøt vårværet Elin Laursen hadde vært på jobb ved Rosseland skole samme dagen, hvor hun deltok på påskemåltid sammen med lærere og elever. Hun var ferdig klokken 12, og spaserte hjem til boligen ved Skinnarsmoen. Der nøt hun vårværet på verandaen sammen med moren.

— Jeg kan huske det var så godt i solen. Middagen til Elin og faren var klar til å varmes. Sønnen vår var ikke ventet hjem denne dagen, fortalte moren i retten.

Faren jobbet på dagtid, og pleide å komme hjem like over klokken 17. — Var tiltalte klar over dette? spurte aktor, førstestatsadvokat Erik Erland Holmen.

— Ja, det tror jeg. Han hadde vært til middag hos oss.

Under forklaringen i retten fortalte moren om en tid med frykt både for datteren og resten av familien. Etter at Elin Laursen ble utsatt for vold fra ekskjæresten etter bruddet, låste familien dørene, selv om alle var hjemme.

Drapstrussel Flere ganger skal 27-åringen ha oppsøkt ekskjæresten, både via telefon og ved oppmøte.

— En kveld hun følte seg for sliten til å møte ham, sendte hun en tekstmelding om dette. Tiltalte ringte opp igjen, og skal ha sagt at hvis ikke hun kom skulle han drepe henne. Etterpå ble det sagt at det ikke var noe han mente, fortalte moren.

Snaue to uker før drapet, var moren og datteren på et møte på Hortemotun. Dit kom også 27-åringen sammen med to andre.

— Elin ble litt oppskaket. Jeg sa at hvis hun kunne høre på talen, skulle vi gjøre det. Hvis ikke kunne vi gå. Vi gikk med en gang talen var ferdig, og vi tenkte at nå går det greit med tiltalte. Vi håpet at han skulle lykkes og komme seg videre. Vi tenkte at situasjonen nå skulle normalisere seg, sa moren.

— Snakket dere om redsel da dere var på verandaen drapsdagen? spurte aktor Holmen.

— Ja, men ikke mye.

- Kan aldri forstå

Halvannen time etter at moren forlot datteren i hjemmet, hadde hun en siste telefonsamtale med henne. Elin Laursen skulle besøke en venninne om kvelden, og hadde ikke penger til bussen. Ingenting skal ha vært unormalt da moren snakket med henne.

— Jeg oppdaget at jeg hadde tatt med lommeboken min på jobb. Jeg ringte hjem klokken 15, og sa at hun kunne ta penger, fortalte moren.

Det var en tydelig preget mor som fortalte om datteren i retten onsdag.

— Jeg har selv tørket opp bloddråper ved den ytterste dørterskel. Vi kunne ha taklet mye, men at tiltalte kom hjem på døren vår og drepte datteren vår, kan vi aldri forstå. Vi mistet det kjæreste vi hadde. Det tapet må vi bære med oss i alle dager. I stedet for å ha en god datter, må vi gå til en grav på kirkegården, sa hun.