KRISTIANSAND: — Drømmen for Høyre er Per Sigurd Sørensen som ordfører og Mette Gundersen som varaordfører. Da må vi ha et valgteknisk, eller også et politisk, samarbeid med Ap, sier en svært sentral kilde, høyt oppe på nominasjonslisten til Kristiansand Høyre.

Vedkommende vil ikke snakke offentlig av frykt for å låse for mye 10 måneder før valget, men sier at ideologiske forskjeller i lokalpolitikken er mindre viktige enn på riksplan - og at Ap og Høyre har tradisjon for å samhandle til beste for byen.

Flere i Høyre tenker nå alvorlig på hvordan Høyre skal komme til makten - uten å gjøre seg avhengig av Frp, som ansees for å være en uforutsigbar partner.

Etter Høyres landsmøte i vår gikk partiets ordførerkandidat, Per Sigurd Sørensen, langt i sin kritikk av Frp. Han sa at kommunevalget i 2007 «vel så mye kan handle om populisme og ikke-populisme som sosialisme og ikke-sosialisme»

Men noen uker etterpå valgte Kristiansand Høyre å revidere kommunebudsjettet sammen med Frp og sa at dette kunne være begynnelsen på et varig samarbeid.

Nå sier Sørensen dette:

VALGTEKNISK.

  • Høyre ønsker å styre byen og få ordføreren. Det naturlige er å samarbeide med andre borgerlige partier, som er KrF og Frp, men jeg står for det jeg sa i vår. Politikk og posisjon kan være to ulike ting. Vi må ikke utelukke et valgteknisk samarbeid med andre partier om posisjonene.

— Betyr det at du og Høyre ikke er bekvem med å gi Stian Storbukås og Frp viktige posisjoner?

— Det vil jeg ikke svare på nå. Vi skal ha respekt for valgresultatet og andre partiers kandidater, sier Sørensen.

— Ap er aktuell partner?

— Jeg er overbevist om at Ap vil strekke seg langt for å beholde de posisjonene partiet har nå, svarer Sørensen.

AP ÅPNER.

Gruppeleder i Ap, Kari Henriksen, vil ikke avvise Høyre:

— Høyre har andre løsninger enn oss i forhold til fellesskap og offentlig styring, derfor sitter dette langt inne. Men jeg vil ikke si nei til noe - så lenge før valget. Det er Høyre som må gjøre de tunge avveiningene og velge. Dessuten er valgteknisk samarbeid noe annet enn et politisk samarbeid, sier hun.

— Men først og fremst går vi til valg for å få flertall sammen med SV, Sp og KrF, legger hun til.

MUSIKK.

Flørting mellom Ap og Høyre er noe som får hjertet til å banke hos KrF-ere. Dette partiet har alltid ønsket storkoalisjonen med seg selv som politisk midtpunkt i Kristiansand.

— Det er riktig, men vi vil samarbeide der vi får mest igjen politisk. Så lenge før valget vil jeg ikke utelukke noen partnere, ei heller Frp, sier Kristiansen.