KRISTIANSAND: — Troen på at det skal gå bra blir mindre jo lenger tid som går uten at jeg merker noen bedring, sier Høiby.

I dag fyller han 70 år. Men jubileet må tilbringes i senga på lungeavdelingen ved Sørlandet sykehus Kristiansand. Som ved siden av Rikshospitalet har vært hans hjem de siste par månedene.

  • Utover høsten tok jeg så voldsomt av meg. Jeg kom helt ned i 56 kilo. Da skjønte både jeg og legene at noe var galt, sier Høiby.

Svekket

For et par måneder siden ble det konstatert ondartet svulst på venstre lunge. Men legene ved Rikshospitalet klarte å fjerne svulsten. Og da han for to uker siden ble overført til Kristiansand, fikk han beskjed om at det ikke var noen spredning.

— Det siste en av professorene sa til meg, var at det ikke er mer kreft i kroppen. Så jeg får vel stole på det, sier Høiby nøkternt.

Men kroppen er sterkt svekket etter operasjonen.

— Jeg hadde nesten ikke krefter. Så nå ligger jeg her for å komme til hektene igjen, sier han.

Problemet nå er lungene som ikke kommer seg. Han sliter med kols. Og lungene vil ikke stå i vegg, som det heter på fagspråket. Resultatet er at han sliter med å puste.

— Hvordan er humøret i en sånn situasjon?

— Jeg har jo alltid vært en optimist. Men når tiden går uten at jeg merker fremgang, går det utover humøret. Så jeg er nok litt motløs i perioder.

— Føler du at du kjemper for livet?

— Det er nok det perspektivet jeg har på det. Spesielt de siste dagene har jeg periodevis hatt depresjoner og angstfornemmelser. Kanskje særlig om kveldene. Det er ikke noe helt spesifikt jeg kan peke på, mer en generell fornemmelse. Men alt har jo en slutt, det er vi vel alle forberedt på, sier Høiby som likevel har et sterkt håp om at det skal gå bra. Og at han skal kunne flytte tilbake til Vågsbygd.

Media Sven O. Høiby har figurert ofte i media etter at Mette-Marit traff kronprins Haakon. Han vil ikke klage over behandlingen han har blitt til del, men sier likevel at han har opplevd enkelte grove overtramp.

Som da han etter en tur på Rikshospitalet hadde besøkt Mette-Marit i Hegdehaugsveien.

— Jeg kom gående nedover veien med en sigarett i hånden. Flere journalister og fotografer fulgte etter, og det eneste jeg ba dem om var å ikke ta bilde mens jeg røykte. Ut av det ene utsagnet klarte et av ukebladene å lage et intervju på to sider. Det ble for drøyt, sier Høiby.

Som ikke legger skjul på at sigarettene er med ham ennå. Til tross for kreftoperasjonen.

— Men jeg har kuttet kraftig ned på røykingen. Ned mot det halve. Og det skyldes ikke bare at det er så sabla langt til røykeplassen her på sykehuset, sier han med et glimt i øyet og med henvisning til legenes klare råd.

Se intervju med Sven O. på TVSØR i kveld klokken 17.30, 18.30 og 23.35.