KRISTIANSAND: — Hoggormene har vært tidlig i farta i år. Våren kom tidlig og slangene har dermed hatt lengre tid til formering. Flere er trolig også overvintret, da vinteren var mild, sier zoolog ved Agder Naturmuseum og botaniske hage, Roar Solheim.

Han vil ikke fastslå at det er flere hoggormer i år enn tidligere, da det ikke finnes noen oversikt over dette, men mye ligger til rette for det.

Både mildværet og god tilgang på gnagere, som er hoggormens beste kilde til mat, kan ha gjort sitt for at slangene lever både fett og godt for tiden.

Tror bestanden vil øke - Hoggormen er ekstra aktiv i denne perioden, fordi den nettopp er ute av dvalen og inne i paringstiden. Vi tror at bestanden har økt de siste årene, fordi tilgangen på gnagere har vært veldig god helt siden 2000, sier forsker Dag Dolmen ved Vitenskapsmuseet i Trondheim til VG torsdag. Han mener også at huggormen vil spre seg til områder den ikke tidligere har vært på grunn av det varme været.

Også zoolog, Torfinn Ørmen tror bestanden har økt.

— Mild vinter og stor tilgang på smågnagere vil øke bestanden av hoggorm. I tiden som kommer vil særlig hunnene oppsøke solrike plasser og ruge på eggene hun har i kroppen. Hannene vil svinse rundt og jakte, fastslår han overfor VG.

På Sørlandet er nok parringstiden for lengst over. Trolig gjorde hoggormene seg ferdig med formeringen i april.

Ikke oversikt over antall Zoolog Roar Solheim ved Agder Naturmuseum og botaniske hage vil ikke være like bastant i sine uttalelser, og mener det ikke finnes noen mulighet til å anslå antall hoggormer i dag.

— Det er ingen som har klare tall på dette. I fjor var det blant annet dårlig med gnagere på Sørlandet, i år er det flere. Spesielt er det mye skogmus, som er en god matkilde for huggorm, sier han.

Man trenger ikke være redd Noe zoologene derimot er enige om, er at hoggormen ikke trenger å fryktes. Mange er livredde den giftige slangen, som kan bite om man er uheldig og tråkker over dens grenser.

— De fleste er jo redde for slanger, men det er egentlig ingen grunn til det. Det er kun hvis man tråkker på dem eller kommer borti dem på noe vis at de vil bite. En hoggorm kommer ikke løpende etter deg, den prøver å rømme. Når man ser en huggorm er det mennesket som har kontroll. Man kan gå bort eller eventuelt vippe den bort med en pinne, sier Roar Solheim.

Han oppfordrer likevel folk til å ha respekt for slangene, og skulle man bli bitt og kjenner at det svir, bør man oppsøke lege med en gang. Reaksjoner på hoggormbitt avhenger av forskjellige ting. I de verste tilfellene, hvis man er svært allergisk eller har hyperallergi, kan det ende med kraftige reaksjoner og eventuelt koma. Det finnes eksempler på at folk har dødd av bitt, men dette er ikke noe som skjer årlig. Mange for også bare milde reaksjoner.

— Det finnes utrolig mange flere som blir bitt av hund og katt enn av hoggormer i Norge hvert år. Og et kattebitt kan jo være vel så farlig. Det er det nok ikke alle som tenker på, sier zoolog Solheim.