KRISTIANSAND: Fem av de 12 tømrerelevene fra Tangen videregående er besluttet sendt hjem til Norge etter at de drakk alkohol, stikk i strid med reglementet.

— Elevene har skrevet under på at de ikke skal drikke alkohol, og det har de forbrutt seg mot, sier rektor ved Tangen videregående skole, Britt Hellum, til fvn.no.

Hun har nå kalt inn til samtale med hver enkelt elev og deres foresatte for å snakke om det som har skjedd. Møtet finner sted onsdag ettermiddag.

Beslutningen om å sende elevene hjem skal ha skjedd i tett dialog med elevenes foresatte. Ifølge Hellum har også ansatte ved Sjømannskirken i New Orleans bidratt sterkt med samtaler med de hjemsendte elevene. En faglærer og en avdelingsleder som var med på turen til skal også delta på onsdagens samtaler.

Brakt til sykehus for pumping

Av de tolv elevene som reiste over 16. mai for å hjelpe til med å bygge hus, er altså nå fem besluttet sendt hjem med fly. Bare syv elever fra andre klasse ved Tangen Videregående er igjen for å fortsette prosjektet i New Orleans.

Tre av elevene kom hjem mandag. Ytterligere to elever vil bli sendt hjem med fly onsdag da det ikke var plass til dem på samme fly.

Etter det fvn.no kjenner til skal to av elevene ha drukket så mye at de måtte tas hånd om av helsepersonell. I tillegg til disse to skal tre andre elever ha brutt reglementet kort tid etter. Skolen besluttet dermed å sende dem hjem.

- Er elevene sendt hjem på egen regning?

— Vi har fått gjort om billettene deres. Vi har ikke tatt stilling til hvor mye de skal betale. I utgangspunktet skulle de betale det selv, men vi har ikke tatt endelig stilling til dette.

- To av elevene skal ha blitt kjørt til sykehus og måtte pumpes på grunn av stort alkoholinntak, stemmer det?

— Jeg ønsker ikke å uttale meg om det før jeg har snakket med elevene selv, svarer Hollum.

Ser alvorlig på hendelsen Hun synes det er beklagelig at elevene nå blir sendt hjem, og ser alvorlig på hendelsen.

  • Jeg synes det er veldig synd at vi må gå til det skritt at vi må sende elevene hjem, siden det er et hjelpeprosjekt. Men når vi ikke kan stole på elevene, og de har forbrutt seg mot reglementet, måtte vi av sikkerhetsshensyn beslutte å sende dem hjem. Det er beklagelig at dette skjer, sier Hellum til fvn.no.

Elevene skulle opprinnelig være med på to ulike husprosjekter. Noen skulle jobbe i det kjente franske kvarteret. Andre skulle gjenoppbygge interiøret i et hus som er ødelagt innvendig. Nå er prosjektet redusert.

  • Folkene har vært utrolig fornøyd med hjelpearbeidet som var påbegynt, sier Hellum og fortsetter:

— Arbeidet blir selvfølgelig redusert i forhold til at det bare er syv elever igjen av tolv. Vi håper at de som er igjen gjør en ekstra innsats, sier hun og legger til at det er svært viktig for dem at elevene tar ansvar:

— Det vi er opptatt av er at ungdommen må lære konsekvenser av sine egne handlinger, sier hun til fvn.no.

Fvn.no har vært i kontakt med lærerne og flere av elevene i USA. De ønsker ikke å kommentere saken.