Sier nei til Sabeltann-forestillinger

Helsedirektoratet mener Dyreparken bryter reglene når de planlegger å ha 800 tilskuere fordelt på fire områder under sommerens Sabeltann-show. De anbefaler et alternativt opplegg – som Dyreparken avviser.

Publisert:

Administrerende direktør i Kristiansand Dyrepark, Per Arnstein Aamot, sier det er urealistisk med forestillinger der det maks er 200 personer i amfiet. Foto: Jacob J. Buchard

  • Kjetil Reite

KRISTIANSAND: – Det er for tidlig å si hvordan vi vil forholde oss til dette. Dette kom for noen minutter siden og selv i Dyreparken er vi ikke så kjappe at vi nå kan si hvordan vi tar dette videre, sier Per Arnstein Aamot, administrerende direktør i Kristiansand Dyrepark.

Fædrelandsvennen snakket med ham i 16.30-tiden fredag.

På en pressekonferanse like før sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad at Dyreparkens plan for å gjennomføre Sabeltann-showet i sommer er i strid med regelverket.

Men her er altså Dyreparken uenige.

– Er det et alternativ å gjennomføre arrangementet som planlagt?

– Det er for tidlig å si. Det er et alternativ, men vi kan ikke gå imot norsk lov. Han (Nakstad. journ.anm) mener dette er det og vi mener at det ikke er det. Og der står saken, sier Aamot.

Les også

– Trygge på Sabeltann-forestillingene

Les også

– For meg høres dette ut som noe som ikke er innenfor regelverket

Uttrykte skepsis

Helseminister Bent Høie (H) gikk torsdag ut i VG og uttrykte sin skepsis mot hvordan Dyreparken planlegger å gå fram for å få 800 tilskuere til å se Sabeltann-showet samtidig. Uten å bryte reglene om at man ikke får samle mer enn maks 200 mennesker.

Fredag fulgte assisterende helsedirektør Espen Nakstad opp under en pressekonferanse. Han mener det er regelbrudd når 800 blir fordelt på fire adskilte områder. Slik Dyreparken planlegger.

– Vår vurdering er at dette er i strid med de regler som er vedtatt for arrangementer, som er forskriftsfestet i covid 19-forskriften paragraf 13 første ledd. Å dele opp publikum i grupper på 200 personer er ikke tilstrekkelig for å forebygge smitte. Hvis man likevel velger å avholde forestillinger, må man forholde seg til det, sa Nakstad.

Og kom med et forslag til en alternativ løsning.

– Men det er mulig å ha flere forestillinger på ulike tidspunkt gjennom døgnet. Det anbefaler vi, sier han.

Stor uenighet

Hvor stor uenigheten er kommer tydelig fram i hvordan Helsedirektoratet og Dyreparken beskriver løsningen.

– Når han sier at vi skal ha 800 personer delt i grupper, så er ikke det tilfellet. Det er 200 personer i fire arrangementer i et adskilt amfi, sier Aamot.

– Helsedirektoratet mener en løsning er flere forestillinger på ulike tidspunkt gjennom døgnet?

– Vi har planlagt for 1600 fordelt på to forestillinger. Med den løsningen ville det bli åtte forestillinger. Det er lettvint for han å si, men det er ikke mulig å gjennomføre.

Juridisk vurdering

Dyreparken har fått en smittevernfaglig vurdering av kommuneoverlege Dagfinn Haarr. Han har gått god for den valgte løsningen. I tillegg har de innhentet en juridisk vurdering av om dette er innenfor regelverket.

På denne bakgrunn har de altså bestemt seg for et opplegg der amfiet blir inndelt i fire ulike områder. I hvert område sitter det 200 personer som følger den samme forestillinger. Så er det to forestillinger på en kveld.

Dyreparken vil altså i dagene framover vurdere hvordan de nå skal håndtere saken.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Kjetil Reite kjetil.reite@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.