Politiet har evakuert flere hytteeiere på Hovden på grunn av snøras. Søndag var eksperter fra NGI på stedet for å undersøke de enørme snømassene og bedømme hvorvidt det er fare for nye ras. Ordfører Jon-Rolf Ness i Bykle kommune er bekymret for situasjonen. Foto: NTB Scanpix
Uvanlig stort snøfall på Hovden og sterk vind har skapt store problemer for hytteeiere, men også kommunen. Hundrevis av hytter har opptil to meter snø på taket og innkjørsler er stengt. Folk må frem med skuffene for å få det verste ned før det kommer mer. Foto: NTB Scanpix
Ekspert fra NGI i fjellsiden Hovdenuten hvor det natt til lørdag gikk et snøras. De undersøkte hvorvidt det er fare for nye ras, og om flere hytteeiere måtte evakueres. Foto: NTB Scanpix

– Situasjonen er at vi har et vedvarende, svakt lag rundt en meter ned i snøen.

Folk må frem med skuffene for å få det verste ned fra takene på Hovden før det kommer mer. Foto: NTB Scanpix

Dette er et ustabilt lag som spesielt skikjørere i bratt terreng kan utløse, sier skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges geotekniske institutt (NGI) til NTB.

Søndag fløy han i helikopter over Hovden i Bykle i Aust-Agder, der det natt til lørdag gikk et større skred.

Les også:

Et område med flere hytter ved Hovden Alpinsenter var fram til søndag ettermiddag avsperret. Politiet fryktet nye ras etter snøskredet natt til lørdag, der ingen personer, men to hytter, ble skadd.

– Alltid sjekk skredfaren

– Det er nok liten sannsynlighet for nye, naturlige utløste skred akkurat i denne fjellsiden, sier Brattlien.

Uvanlig stort snøfall på Hovden og sterk vind har skapt store problemer for hytteeiere, men også kommunen.

Brattlien advarer skiløpere i området – og i hele landet – om faren store mengder snø kan utgjøre:

– Skiløpere, spesielt de som skal kjøre bratt, de må kunne sakene sine. De må ha redningsutstyr, og de må sjekke forholdene. De aller fleste ulykker skjer grunnet skikjørere i bratt terreng, forteller han.

– Det er nå skredfare mange steder i Norge. Sjekk alltid snøskredfaren på varsom.no. Ved betydelig og stor skredfare bør man holde seg unna bratt terreng, sier Brattlien.

– Ikke tøy grensene

Brattlien poengterer at skifolket ikke må bruke kunnskapen man har om skredfaren, til å ta mer risiko.– Kunnskapen må ikke brukes til å strekke strikken, til å dra i stadig farligere terreng og ta mer risiko. Da går det galt, sier skredeksperten.

Han forteller at skiløpere som følger markerte løyper, i all hovedsak er utenfor fare.

– Årsaken er at skiløypene som regel er i slakt terreng, sier Kjetil Brattlien.