Styret i Kristiansand sanitetsforening består av Marion K. Land, Anne Marit Hennig-Olsen, Hildur Fjermeros, Jorun Rysstad (nestleder), Wenche R. Tronstad (leder), Ellen Svendsen, Kari Høigilt og Vigdis Tønnessen. Foto: Lars Hollerud

Med kortreiste bjørkeris (fra Baneheia) og langreiste fjær (fra Japan) i favnen begir damene seg ut der folk ferdes for å skaffe penger til gode formål.

Samtidig minnes vi om at fastelavnssøndag er nær forestående, dagen når både fastelavnsris og fastelavnsboller preger kaffebord og forberedelser til fasten kan ta til, med påfølgende blåmandag, fetetirsdag og askeonsdag.

I alle hadde disse tingene sammenheng før i tiden.

Nå for tiden er det mest fargerike ris og velfylte boller som gjelder.

To formål

For kvinnene i Kristiansand sanitetsforening gjelder det å selge 800 buketter med fargerike bjørkeris, som parkvesenets folk har kuttet og kvinnene har pyntet.

— I fjor solgte vi ut hele beholdningen på halvannen dag, sier Wenche R. Tronstad, om salget som innledes onsdag.

Skjer det samme i år, vil 800 buketter være solgt innen torsdag er halvveis, hvilket vil si 40.000 kroner til gode formål.

Styret i Kristiansand sanitetsforening består av Marion K. Land, Anne Marit Hennig-Olsen, Hildur Fjermeros, Jorun Rysstad (nestleder), Wenche R. Tronstad (leder), Ellen Svendsen, Kari Høigilt og Vigdis Tønnessen. Foto: Lars Hollerud

— Det ene formålet er førsteamanuensis Terje Mesels forskning i forhold til incestutsatte menn. Det andre er sterkt handikappede barn som ønsker å bli med Fullriggeren Sørlandet fra Kristiansand til Aalborg under sommerens Tall Ships' Races. De to vil få minst 100.000 kroner hver, opplyser Tronstad.

Farvel kjøtt

Alt dette henger altså sammen med skikken fastelavn, som har opprinnelse i det gammeltyske uttrykket vastelavent, altså kvelden før fasten.

I nyere tid er fastelavn de tre siste dagene før fasten som innledes askeonsdag, og som, i alle fall i den katolske kirke, varer i 40 dager.

Da er vi kommet til palmesøndag.

Blåmandag har opprinnelig med blå duker å gjøre, som ble lagt på altere denne dagen. Men ettersom fastelavnssøndag også var dagen for utstrakt festing, har blåmandagsbegrepet blitt synonymt med dagen derpå. Hva fetetirsdag og askeonsdag står for, ligger vel i navnet. Karneval er også knyttet til fastelavn og kommer av carne valis som betyr farvel kjøtt.

Riset er en skikk som har sin opprinnelse i hedensk tid, og stammer fra en vårfest, en fruktbarhetskultus hvor riset var livskvisten som ble brukt på unge kvinner, dyr og trær.