ARENDAL: — Ingen kommer ut som vinnere om vi får dette som en fylkesstrid, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

Statsråden er denne helgen på hytta si ved Kilsund i Arendal kommune. På morgenkvisten leste han kronikken som sto i både Fædrelandsvennen og Agderposten, der nestleder i sykehusstyret Jan Oddvar Skisland og fylkesordfører i Aust-Agder Bjørgulv Sverdrup Lund tok til orde for ett samlokalisert universitetssykehus i Agder.

— Ikke oppløftende

Samme dag møtte han en av kronikkforfatterne, Bjørgulv Sverdrup Lund, samt ordfører i Arendal Einar Halvorsen til åpningen av en tursti i nærheten av sommerstedet. Sykehuset var ikke tema i den offisielle delen, men de tre politikerne diskuterte saken etterpå.

Underveis på stien uttrykte Støre en bekymring for stridighetene overfor Fædrelandsvennen.

Helseministeren har nylig besøkt sykehuset i Kristiansand, og han skal besøke sykehuset i Arendal om noen uker. Han har lagt merke til at det ikke alltid er god tone mellom de to sykehus-byene.

— Jeg merker stort engasjement. Ikke alt er like oppløftende. Jeg er ikke glad for de stemmene som kommer opp og vender seg mot hverandre, sier helseministeren.

Han mener befolkningen, sykehusledelsen og politikerne må se sykehustilbudet på Sørlandet i en helhet.

— Det er mulig å se det i en helhet. Det er det beste for pasientene, og vi må ikke gjøre dette til en strid mellom fylker. Da er det ingen som vinner, legger han til.

Forståelig engasjement

Støre sier at det er forståelig at det er engasjement rundt sykehuset.

— Sykehuset har viktige arbeidsplasser. Det har et viktig for tilbud for lokalbefolkningen. Over tid ser vi at der man klarer å samles om å se regionen som en helhet, der får man bedre tilbud. Det viktige er jo at det er et godt kvalifisert tilbud når du trenger sykehushjelp, fortsetter ministeren mens han går langs den nyåpnede folkehelsestien. Han synes jeg det er riktig med en diskusjon der lokalpolitikerne er engasjert.

Han ville imidlertid ikke si sin mening om samlokalisering.

— Jeg tror en viktig del av min jobb er å ikke gå inn i en slik debatt, kommenterer Støre kort, før han legger til:

— Det jeg vil si, er at det er positivt at lokalpolitiske stemmer diskuterer fremtidens sykehustilbud. Sykehusene i Norge vil være i omstilling. Både når det gjelder innhold og lokalisering, sier helseministeren.

Ut i distriktene

Han sier at det skjer både desentralisering og sentralisering i Helse-Norge. Helseministeren bruker hjertesenteret i Arendal som godt eksempel på sentralisert kompetanse. Distriktpsykiatriske sentere og samhandlingsreformen er eksempler på helsetjenester som flytter ut i distriktene.

— Helseregionen har ansvar for å tenke på fremtidens sykehustilbud. De skal se om det fremtidige helsetilbudet kan dekkes innenfor dagens struktur, eller om det skal lages endringer, sier helseministeren.

Støre ville ikke si om det er riktig å satse på å få et universitetssykehus, slik det også ble foreslått av Sverdrup Lund og Skisland.

— Jeg vil ikke sende noen signaler i den sammenheng. Det skal stilles trenge krav til universitetssykehus. Det handler om kompetanse, ressurser, størrelse, forskning og mange samfunnspålagte oppgaver som skal falle på plass først.

Som Nordvestlandet

Etter den offisielle delen snakket Sverdrup Lund, Einar Halvorsen og Støre om utfordringene på Sørlandet, og om kronikken fra fylkesordføreren og Jan Oddvar Skisland.

— Han var enig i at utfordringene i Helse-Norge er noen helt andre om ti år, og at man trenger andre løsninger. Personlig mener jeg det så ut som han tolket kronikken konstruktivt. Uten at han ville si hvor han står i saken, sa han at vi pekte på kjente utfordringer, sier Sverdrup Lund.

Ifølge fylkesordføreren sammenlignet Støre striden på Sørlandet med den svært betente konflikten som har vært mellom Kristiansund og Molde. Der skal det nå komme ett nytt sykehus.