KRISTIANSAND: Salvesen sendte 24. april brev til Presteforeningen der han skriver at han melder seg ut. Presteforeningens leder, Gunnar Mindstrømmen, sier imidlertid at brevet ikke burde vært sendt til dem.

— Feil adressat, sier Mindstrømmen til avisen Vårt Land.

Han mener det er kirkeavdelingen i Kirkedepartementet som er den skyldige.

Les brevet her!

For dårlig lønn

Det er avisen Vårt Land som skriver om saken torsdag. I brevet til Presteforeningen der Theis Salvesen takker for seg, oppgir han flere grunner.

Først og fremst at lønnsutviklingen for prester er for dårlig.

— Da jeg begynte som sokneprest i Ibestad i 1982, var det slik at vi fulgte lektorenes stige. I tillegg hadde vi en god kontorgodtgjørelse og symbolsk pris på leie av prestegården. Alt dette er nå borte. Ingen frynsegoder, og skulle vi holdt tritt med lektorene, ville vi i dag hatt 565.000 i grunnlønn, pluss pluss, skriver Salvesen.

Fikk ikke hjelp

I brevet legger sognepresten også vekt på at han ikke fått hjelp fra foreningen i konkrete saker.

Verken da han ordnet opp og sørget for ny praksis ved presters vikararbeid, eller da han ba om konkret juridisk hjelp i forbindelse med skatt og studiepermisjon. Da han ba presteforeningen se på ordningen med at biskopen stikker av med 300 av 900 kroner når presten megler, var det heller ikke hjelp å få.

Salvesen reagerer også på at presteforeningen heller ikke stiller opp for å forsvare andre kolleger, både prester og biskop.

— To av mine venner forbrøt seg. De fikk velfortjente dommer. Men ikke noe hjelp fra Pf (Presteforeningen, red. anm.). Da Stein ble biskop i Agder, fikk han tildelt en leilighet til nesten 9.000.000 av OVF (Opplysningsvesenets fond red.anm). Det medfødte et forferdelig leven. Og så kom det ikke et ord fra Pf om hvordan boplikten virker, skriver Salvsesen i brevet.

Avslag

Salvesen går også grundig inn på etterutdanning og prestenes lønnsstige. Han beskriver hvordan han tok tre års studier på kort tid, uten noen kompensasjon på lønnsstigen:

— Med lesedager og eksamensdager fikk jeg femten dagers permisjon, til sammen. Seksti vekttall. Tre års normert studietid. Men det var lite entusiasme å hente hos Pf, skriver han, og legger til at heller ikke hans søknader om lønnsansiennitet, søkeransiennitet eller har fått gehør, inkludert en søknad om bokstipend.

— I Pfs system er det kompetansekart, modulsystem i etterutdanningen som teller. Da skal man ha en haug med permisjonsdager og når utdanning er fullført ligger det an til lønnsøkning, skriver han.

Money for nothing

Og slik avslutter Salvesen brevet til Presteforeningen:

"Etter snart førti års medlemskap i Presteforeningen er det på tide å si farvel. Jeg har vel på den tiden betalt inn godt over 200.000 2013-kroner i kontingent. Meg ihukommes en platetittel av Dire Straits: Money for nothing. Lykke til videre. Jeg melder meg inn i cabinforeningen til Ryanair."