BIRKENES — Det er den fæleste opplevelsen jeg har hatt noensinne. Det var virkelig ufyselig, sier Signe Jenny Fidje (78) til Fædrelandsvennen.

Sist lørdag kom hun hjem til et endevendt hus på Fidjetun i Vegusdal etter å ha vært i konfirmasjon hos slektninger i Kristiansand.

— Tyvene har visst hva de ville ha. Nesten alt av sølvtøy er borte. Det samme er litt penger jeg hadde liggende. Dollar, Euro og danske penger. Fjernsyn og datamaskin sto igjen, så det har de ikke hatt interesse av, sier Fidje.

Arvesølv og bryllupsgaver

LOT KLYPA LIGGE: - Men denne fikk de ikke, sier Signe Jenny Fidje fornøyd, og viser frem sukkerklypa av sølv som tyvene lot ligge igjen. Smykkene og lommeboka fant de heller ikke. Foto: Erlend Olsbu

Hun anslår at tyvene har fått med seg sølvbestikk og sølvfat til en verdi av godt over 100.000 kroner. Da Fædrelandsvennen besøkte henne fredag ettermiddag, hadde hun akkurat vært hos gullsmeden for å taksere verdiene.— Jeg får det jo igjen, men det er likevel fortærende. Enkelte ting fikk jeg i gave da jeg giftet meg i 1958. Noe var arvesølv. Selv om jeg får nytt, så blir det jo ikke helt det samme, sier hun.

78-åringen har vært enke i 13 år og bor alene i huset på Fidjetun. Hun ser ikke bort fra at tyvene har spanet på henne før de slo til.

— De kan ha sittet en eller annen plass og observert meg. Kanskje de har tenkt at der kan vi slå til. For alt jeg vet at de har sittet og sett på da vi reiste i konfirmasjonen, sier hun.

Lette i tekanner

Fidje forteller at hun følte seg ganske sliten like etter innbruddet, men har ikke blitt spesielt skremt. Hun har heller ikke blitt mer bekymret for å bo alene på Fidjetun, som ligger et stykke unna allfarvei, rundt 40 kilometer nord for Lillesand.

— Den ene sønnen min bor på gården som er synlig fra her jeg bor. En annen sønn bor også like ved, så jeg føler meg ikke ensom. Men jeg kommer nok til å være mer påpasselig med å låse ytterdøra fremover, sier 78-åringen.

— Hvem tror du står bak innbruddet?

— Har ikke peiling, men jeg er sikker på at det er utlendinger. Hvis ikke hadde de tatt med seg andre ting. Lysestaker og pokaler av sølv har de latt ligge igjen. Men de har rotet godt rundt. På kjøkkenet har de sett oppi tekanner og boller, sånne steder som de pleier å stappe ting oppi på film, sier Fidje.

Fant ikke smykkene

Litt flaks har hun likevel hatt. Lommeboka lå der hun hadde glemt den og smykkene lå trygt på plass.

— Smykkene fant de altså ikke. Det synes jeg var lagelig, for det hadde vært verst å miste. Det er så mye minner knyttet til smykker, som jeg har fått av mine nærmeste, sier hun.

— Du hadde gjemt dem godt?

— Ja, det hadde jeg. Men nå skal det bli ennå bedre. Jeg overlater ikke noe til tilfeldighetene nå lengre, slår hun fast.

Hvit kassebil

Ifølge Fidje var politiet på plass kort tid etter at innbruddet ble varslet. Foreløpig er ingen pågrepet.

— Politiet kom en time etter at vi ringte dem. Det synes jeg var bra. De var her en god stund, lette etter fingeravtrykk og spurte om all verdens ting, sier hun.

— Er det noen som har sett noe?

— Det var noen som hadde sett en hvit kassebil med masse rust. Men de er nok uansett over alle hauger nå. For noe rødd!