KRISTIANSAND: Kristiansand lufthavn Kjevik er blant dem som rammes i streiken. Samtlige 12 avganger onsdag er innstilt, det samme gjelder også de 12 ankomstene med Widerøe-fly til Kjevik.

For formiddagen gjelder det følgende avganger: Klokka 06.10 til København, 06.55 til Stavanger, 07.15 til Bergen, 08.55 til Stavanger, 09.35 til København og 09.50 til Bergen. For ankomstene gjelder det 08.35 fra Stavanger, 09.10 fra København og 09.25 fra Bergen.

Berører hundrevis på Kjevik

— Bare på de tre første avgangene i dag var det rundt 100 passasjerer som ikke kom seg av gårde, så streiken vil berøre flere hundre passasjerer fra Kjevik i løpet av onsdagen alene, sier servicemedarbeider på Kristiansand lufthavn, Jan Ole Ødegård.

INNSTILT: Samtlige 24 avganger og ankomster med Widerøe-fly på Kjevik onsdag er innstilt. Foto: Elling Svela

Han sier at passasjerene som rammes av streiken må ta kontakt med sitt reisebyrå eller Widerøes kundesenter sentralt.

— Det lureste er å være raskt ute her. Vi kan hjelpe med plass på andre flyselskaper herfra, men vi har ikke mer kapasitet enn vi har. Og omkostningene er det passasjerene selv som må ta - slik er det under en streik, understreker Ødegård.

Hektiske morgentimer

Han legger til at det var hektisk på Kjevik fra 05 til drøyt klokka 07 onsdag morgen.

— Nå nær 07.30 er det langt roligere. De som ble rammet av streiken har enten fått booket om på et annet fly eller reist hjem, opplyser Ødegård.

Han har vært i bransjen i 40 år, men vil ikke spekulere i hvor lenge streiken kan vare.

— Det er vanskelig å spå. Folk må bare følge med på nyhetene, poengterer Ødegård.

11.000 daglige passasjerer rammes

Widerøe frakter daglig 11.000 passasjerer fra 42 flyplasser i Norge og Europa fordelt på rundt 400 avganger.

Widerøes kabinforening har ifølge forhandlingsleder i Parat Lars Petter Larsen ikke satt fram krav om kortere arbeidstid eller høyere lønn. De krever innflytelse over sin egen pensjonsordning. Kravet er å få medbestemmelse over pensjonsordningen på lik linje med pilotene i Widerøe.

Pensjon er stridstema

— Vi er den eneste fagforeningen for piloter og kabinansatte i hele SAS-konsernet som ikke har innflytelse på pensjonsordningen vi er omfattet av. Widerøe-ledelsen nekter oss forhandlingsrett på lik linje med de andre i samme konsern, noe vi ikke kan godta, sier Larsen til NTB.

Meklingen ble brutt like før klokken 3 natt til onsdag.

— Dessverre var det ikke mulig å finne en løsning partene kunne bli enige om, sier mekler Merete Smith hos Riksmekleren til NTB.

Godt tilbud

— Dette er helt uforståelig for oss. Jeg er sjokkert. Vi har tilbudt et oppgjør som sikrer de ansatte mot endringer i vilkårene i pensjonen fram til 2017, og det har de avvist, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til NTB.

— Våre ansatte har den beste pensjonsavtalen, lavest pensjonsalder og den korteste arbeidstiden blant kabinansatte i hele Europa. Det er fullstendig meningsløst at de streiker, fortsetter han.

— Vi beklager dette dypt overfor våre passasjerer. Vi vil refundere billettene til dem som ønsker det og booke om de vi har mulighet til, sier Kongsteien.

Kongsteien sa fredag til NTB at det er umulig for selskapet å gi de kabinansatte forhandlingsrett om pensjonsordningen.

— Dagens pensjonsordning er en kollektiv ordning for hele Widerøe, men som pilotene har forhandlingsrett om fordi de i sin tid slo sin egen pensjonsordning sammen med bedriftens. Når pilotene forhandler, så blir deres resultat det som gjelder for alle ansatte, sa han.

Skuffet

Leder i Widerøes kabinforening, Kari Onarheim, sier hun er skuffet over selskapets manglende forhandlingsvilje.

— Kravene i årets oppgjør tar hensyn til selskapets økonomi og konkurransekraft. Konflikten handler ikke om penger, men om at selskapet ikke tar oss på alvor og vi har ingen andre sanksjonsmuligheter enn streik når arbeidsgiver nekter å forhandle og bare avviser våre krav, sier Onarheim.

Fredag ble det kjent at SAS har solgt Widerøe til en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune.