FRNØYD: Nicky Cruz er fornøyd med å få besøke Vennesla. Filadelfiapastor Gunnar Jeppestøl er enda mer fornøyd med at Cruz er i bygda. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

VENNESLA: — Jeg elsker fremdeles lukten og lyden fra "the street". Jeg har ikke glemt hvor jeg kom fra. Jeg ble gjengleder fordi jeg ble neglisjert og avvist som barn, mine foreldre var heksedoktorer i Puerto Rico. Ensomheten, meningsløsheten, sa Nicky Cruz under pressekonferansen på Filadelfia Vennesla torsdag formiddag og fortsatte:

— Den samme ensomheten og håpløsheten kjenner mange norske ungdommer på, enten de kommer fra rike eller fattige familier. Løsningen er kjærlighet. Ungdom må bli sett og elsket for den de er.

Preget generasjoner

Boka "Korset og springkniven" solgte 50 millioner eksemplarer over hele kloden, flere hundre tusen bare i Norge. Cruz var den beinharde gjenglederen som kom for å ødelegge et møte pastor David Wilkerson holdt i Brooklyn. Han møtte respekt og omsorg, og Jesus. Livet snudde totalt på én kveld.

Cruz har vært en av de store heltene for kristne ungdomsgenerasjoner i femti år, og i helga er han i Vennesla for å holde konferanse. Han kommer fordi han ble invitert og følte han skulle dra.

— Du må snært være verdens eldste ungdomsleder?

— Synes du ikke jeg er kjekk lenger, for det er jeg faktisk. . . Jeg kan gatespråket fortsatt. Derfor hører de unge på meg. Dessuten har jeg lært to ting av Jesus: Aktive øyne, se dem som trenger hjelp, og et varmt hjerte. Vi må elske hverandre, sier Cruz, som mener ungdom over hele verden sliter fordi voksne ikke møter dem med kjærlighet.

- Alt handler om kjærlighet

— Fravær av omsorg, fravær av kjærlighet. Det skapte gjenglederen. Alt handler om kjærlighet. Derfor ber jeg norske menigheter komme ut av sine egne ghettoer, ut på gaten hvor folket er. Vi må gjøre godt. Du stapper ikke Bibelen i munnen på noen som er sultne. Du gir dem mat, sier Cruz.

— Ungdommen må finne håpet. Ei pen jente kan man bli lei av etter to døgn, en bil etter noen uker. Jesus gav meg et håp som ikke falmer. Jeg ble respektert og elsket, sier han.

Pastor Gunnar Jeppestøl er stolt over at Cruz tar turen over Atlanteren for å være i Vennesla tre dager. Og han tror konferansen vil gi resultater for hele Sørlandet. Jeppestøl sier folk kommer fra hele Norge for å høre Cruz i helga.

Cruz kom til Vennesla allerede onsdag. Da tok Jeppestøl ham med til venner i Iveland. Der vanket det elgkjøtt.

— Det har jeg aldri spist før. Super mat, sier Cruz, som i dag driver en verdensomspennende misjonsorganisasjon. Hele tiden er målet ungdommen på gata.

Hollywood

— Til vinteren kommer jeg tilbake til Europa. Da står mafiamiljøet i Napoli for tur. Jeg håper de hører på en sånn som meg, som kjenner dem, sier tøffingen, som er litt stolt over å opplyse:

— Det er laget flere filmer om meg, men nå holder Hollywood på å planlegge en storfilm om livet mitt. Det blir gøy.

Cruz taler på møter i Vennesla hele helga.