KRISTIANSAND: — Det er lov å vise følelser her, sa fylkesleder Morten Ekeland da det var klart at det rødgrønne prosjektet definitivt var over og at Alf Holmelid også forlater Stortinget.

Politikeren som overrasket alle da han kom på Stortinget etter forrige valg, har blitt dradd fram av både KrFs Hans Fredrik Grøvan og Demokratenes Vidar Kleppe som en av de beste politikerne fra landsdelen.

— Det er jo litt paradokssalt at jo mer skryt en får, jo mindre er sjansene for å komme på Stortinget. Det har vel vært en stemning om å prøve noe nytt, sier Alf Holmelid.

Kommer tilbake

Alf Holmelid er ingen smalltalker, men sier at det også er fordeler ved å være i opposisjon og ferdig på Stortinget.

— Familie og barnebarn kan man alltid bruke mer tid på. Og så vil jeg bruke mer tid på partiet lokalt, sier Alf Holmelid.

— Hadde du virkelig håpet på ny plass?

— Det var overraskende sist gang jeg kom inn. Så jeg hadde like stort og like lite håp som sist, sier Holmelid.

Snu skuta

I det fullsatte lokalet til SV i Kristiansand, snakket andrekandidat Mali Steiro Tronsomoen om Holmelid som ikke trengte søvn og mat og som hadde jobbet knallhardt for partiet.

— Det er ikke noen krise å være i opposisjon. Det er bra å ha makt, men det å komme i opposisjon har også sine positive sider. Vi trenger ikke være så avhengig av å bruke så mye tid på de praktiske gjennomføringene, sier Alf Holmelid.

Blant lokalpolitikerne er det heller ingen sterke følelser over å komme i opposisjon.

— Det vil bli lettere å være lokal SVer. Vi kan snakke om det som er SVs politikk og ikke bare om det som er regjeringens politikk, sier Harald Hageland, den eneste fra SV i Kristiansand bystyre.

Under sin takketale minnet Holmelid om at de hadde vært over tre prosent i Kristiansand.

— Nå må vi komme tilbake med fire i kommunestyret

Forskjeller

Harald Hageland håper bare at SV klarer seg på Stortinget.

— Det er helt åpenbart at den blåblå regjeringen vil skape mye forskjeller i landet. Og de som har stått på mot det, er SV. Vi trengs mer enn noen gang.

— Er det en lettelse å være ferdig i regjering?

— For landet er det uheldig, men for SV isolert gir det oss en mulighet til å vise våre kjernesaker. Så det er et dilemma her. Nå må vi bruke den muligheten vi har. Jeg kan garantere at vi ikke skal ikke misbruke muligheten. De som tror noe annet, de tar feil, sier Kristian Ekeland.

Lokalpolitiker

Det er ikke bare som Stortingspolitiker at Alf Holmelid har markert seg. I Kristiansand bystyre gjorde han seg bemerket blant annet ved at han tok opp sjøbodene på Flekkerøy.

— Kommer du inn igjen i bystyret nå?

— Det tviler jeg på, sier Alf Holmelid.

Han vet heller ikke hvilken jobb han returnerer til på UiA. Han forlot jobben som forskningsdirektør og har heller ikke tenkt seg tilbake til den.

— Men det blir nok i en eller annen stilling på Universitetet.