stengt: Veien ble stengt i begge retninger etter raset. Geologer undersøker nå stedet. Foto: Henrik Ihme
steinras: Store steiner har rast ned over revet med seg store trær på Ravnåsveien.

VENNESLA: Raset skjedde seint mandag kveld, og fikk Statens vegvesen til å ta alle forholdsregler. Hele veien var stengt tirsdag, mens bilister som kjørte forbi sperringene ble stanset i begge retninger ved rasområdet, like etter Ravnås i nordgående kjøreretning.

Stengt ut torsdag

Etter å ha hatt en befaring av fjellsiden med helikopter, kunne byggeleder i Statens vegvesen, Rune Galteland, fortelle at veien må holdes stengt ut torsdag.

— Det er det foreløpige bildet vi har fått fra dem som skal gjøre jobben. Alt som er løst i området må renskes vekk. Når det er rensket opp og vi har sikret lia, så vil veien være sikker igjen, sier han.

Kampesteiner

Da Fædrelandsvennen var på rasstedet tirsdag var det tydelig at raset var av det kraftige slaget. Flere kampesteiner hadde rullet nedover skråningen fra et sted høyt oppe i fjellet, og landet på veibanen. Flere steiner hadde også sannsynligvis falt videre ned mot Otra, og flere trær var også revet overende og lå strødd på veien.

Geolog i Statens vegvesen, Ole Nesse, fikk en god kikk på stedet der steinene hadde falt ut under helikopterbefaringen.

— Vi rensker nå opp i området der steinene skled ut før vi setter trafikk på veien, slik at vi er sikre på at vi ikke får nye ras nå. Men dette er et område der det har gått ras før, og vi fant enkelte steder der det kan komme ras i fremtiden. Disse stedene skal vi også få sikret, sier han til Fædrelandsvennen.

Kraftig regnskyll

— Vil veien nå bli helt sikker for bilistene?

— Veien vil ikke være mer utrygg enn den var før raset. Men man kan aldri eliminere rasfaren helt på et slikt sted, sier han.

Det regnet kraftig mandag kveld, og Ole Nesse bekrefter at det kan ha hatt en utløsende effekt.

— Det er sannsynlig at regnskyllet reduserte siste rest av stabilitet til bergpartiet som skled ut, sier han.

Naboer skremt

Nærmeste nabo til rasstedet, Kristin Lie, fikk beskjed om raset mandag kveld, og var oppe for å se at ingen var blitt truffet. Hun bor like nedenfor veien der raset skjedde.

— Det er skremmende når ras skjer så nærme huset, og det er en mye brukt vei av oss som bor her. Jeg håper de får rensket godt opp i fjellsiden der nå, sier hun.