AGDER: — I bekker og små elver venter vi raskt økende vannføring. Det er all grunn til å ta forholdsregler, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

NVE sendte ut sin alarm torsdag ettermiddag, og Langsholt ber folk være obs.

- Rensk bekken!

— Bor du ved en bekk eller grøft som pleier å vokse kraftig ved tett regnvær, er det all grunn til å sjekke. Få vekk kvister og løv som hindrer vannets ferdsel. Møter vannet hindringer, skal det lite til før vannet graver nye løp og skadene blir store, råder Langsholt.

50 millimeter

NVE venter ikke femårsflom, fordi regner vil passere så fort at de store elvene neppe får særlig økt vannføring. Men det er snakk om et meget kraftig regnvær. På noen timer kan det komme mellom 30 og 50 millimeter.

— Det vil bli intenst og vi må regne med skader enkelte steder, sier hydrolog Langsholt.

Kraftig sommerregn er ikke ukjent på Agder, og det er mest vanlig innover i landet. Ofte kan små bekker og små elver gå raskt over sine bredder. I bratte skråninger blir det fort store ødeleggelser. Langsholt peker også på tettbygde strøk, hvor overvann samler seg.

Starter i tretiden

— Det er litt usikkert hvordan uværet vil ramme. Det vil komme inn fra sørvest og bevege seg raskt nordvest innover Agder og etterhvert over Telemark. Hvor den kraftigste nedbøren vil komme, er noe usikkert. Modellene fra meteorologene spriker en del, forklarer Langsholt.

NVE anslår at regnet vil ramme verst fra klokka 03.00 fredag og ut mot middag fredag. Fredag ettermiddag vil det fortsatt regne, men med lavere intensitet.