ØDELAGT: Tor Søren Drivenes ser ned på en ødelagt kulvert. Dermed går avrenningen fra den store Moseid-fyllinga rett ut i bekken, som igjen renner ut i Venneslafjorden. Dette er en av fyllingene som Hunsfos-boet nå må undersøke. Foto: Tore André Baardsen
DRIVENES: Jordbæråkerne langs elva på Drivenes ligger i stor grad på barke- og slamfylling fra Hunsfos. Foto: Tore André Baardsen
FYLLING: Der budskapen går var det elv før. På øvre Drivenes er mye av den dyrkede marka lagt på fylling ut i elva. Foto: Tore André Baardsen
JERN/KOBBER: Moseid-fyllinga lekker, og det skal være jern og kobber som skaper denne fargen på steinene langs Moseidstranda. Foto: Tore André Baardsen

VENNESLA: — Dette er en viktig og enormt positiv beslutning for bygda. Nå skal gamle synder opp på bordet og gjøres noe med, sier leder i bygg- og miljøutvalget i Vennesla, Aps Solveig Robstad.

Jubelen er like stor hos grunneierne, Tor Søren Drivenes og Oddvar Moseid, som har fryktet at de skulle få ansvaret for etterlatenskapene etter Hunsfos Fabrikker.

I alt skal det være 17 barke- og slamfyllinger fra Hunsfos i nedre Vennesla. Det er trolig snakk om millioner med kubikkmeter masse. Ifølge Robstad har 15 av dem avrenning til Venneslafjorden.

Fyllingene kom på 70-tallet. Papirfabrikken måtte bli kvitt fiberslam fra sitt nye renseanlegg og bark fra produksjonen. Det som før hadde gått på elva, måtte i deponi. En rekke bønder så muligheter i å dyrke opp nye områder.

Resultatet ble enorme fyllinger i noen daler og på noen høydedrag, men flest fyllinger kom det i bukter og kiler langs Venneslafjorden.

Kvikksølv og kobber

At det er havnet mer enn slam og bark i fyllingene, er en kjent sak. Men ingen vet eksakt hvor mye gift, olje, fargestoffer, blekemidler og andre ting som kan befinne seg i nede i grunnen.

På Moseid er dreneringssystemet i den ene fyllingen ødelagt, og her er det påvist både kobber og kvikksølv.

— Det er nok mye rart nedi fyllingene. Kobberet tror vi kommer fra trykkimpregnert materiale som ikke skulle vært der. Det er veldig bra at fylkesmannen tar affære før det er for sent. Det var i siste liten før konkursboet blir avsluttet, sier Eirik Aarestad, plan- og miljøvernrådgiver i Vennesla kommune.

FORNØYDE: Både Tor Søren Drivenes (t.v) og Oddvar Moseid har store barkfyllinger på sine eiendommer, og er glad for at Husnfos-boet nå får krav om å ordne opp. Foto: Tore André Baardsen

Graving og fjerning

Fylkesmannens miljøvernavdeling arbeider nå med å skrive pålegget om miljøundersøkelser.

— Forurenser har ansvaret. I første omgang må Hunsfos-boet foreta miljøundersøkelser, slik at vi får avdekket realitetene. Vi kan ikke se bort fra at deler av fyllinger må graves opp og fjernes. Vi må vurdere når vi har resultatet av undersøkelsene, sier senioringeniør Thore Egeland ved Fylkesmannens miljøvernavdeling i Vest-Agder.

For grunneierne skaper dette rene halleluja-stemningen.

— Boet har penger. Vi hadde fått dette ansvaret i fanget hvis boet hadde blitt gjort opp, uten dette pålegget fra fylkesmannen, sier Tor Søren Drivenes, som har flere fyllinger på sin eiendom.

Så ikke problemet

Han står sammen med Oddvar Moseid på den store fyllinga på mellom 200.000 og 250.000 kubikkmeter Hunsfos-avfall ved Moseidstranda. Selve barkfyllingen er på seksti mål og flere meter tykk. Foran har kommunen sandet opp sandstrand.

— Men dere grunneierne sto nesten i kø for å få Hunsfos til å fylle, må ikke dere ta ansvar selv også?

— Vi løste et avfallsproblem for bedriften samtidig som vi fikk nydyrking. Ingen så miljøproblemene da. Uansett er loven klar. Forurenser må ta ansvaret, sier Moseid.

Advokat Håvard Wiker er bostyrer etter Hunsfos-konkursen. Han har ikke svart på våre henvendelser i helga.