KRISTIANSAND: Tirsdag formiddag var brannvesenet fortsatt utenfor bolighuset i Holskogveien med to brannkonstabler.

— Vi var ikke ferdig med etterslukking før i åtte-nitida i morges. Det brant i alle mulige hulrom i huset, så dette var en tidkrevende oppgave for oss, sier brannmester Erik Johannessen i Kristiansandsregionen brann og redning (KBR).

Varmesøkende kamera

Klokka 09.30 tok de to konstablene seg inn i huset med røykdykkerutstyr og varmesøkende kamera for å sjekke at brannen ikke hadde blusset opp igjen noe sted.

— Gassene som er i bygget etter brannen er kreftfremkallende og ren gift. Vi prøver å beskytte oss så lenge som mulig ved å bruke pressluftapparat, forklarer Johannessen.

Etter å ha sjekket huset, ble politiet kontaktet for å sikre brannstedet.

— Vi vil kjøre ut en tur eller to i ettermiddag for å se at alt ser greit ut. Vi lar en pumpe stå igjen i tilfelle det skulle være en glo igjen, forteller brannmesteren.

Både første og andre etasje, samt deler av den lille kjelleren, ble helt utbrent i brannen. Brannkonstablene brukte varmesøkende kamera for å sjekke huset. For å beskytte seg mot farlige gasser i bygget, brukte de røykdykkerdrakter da de tok seg inn i bygningen. Foto: Erling S. Hægeland

Var overtentDa brannvesenet kom fram til branntomten mandag kveld, sto det flammer ut av tre av vinduene. Ekteparet som leier huset hadde klart å redde seg ut sammen med en hund.

— Det brant i hele første etasje, og loftsetasjen var også i fyr kort tid etter vi kom. Det tok tak i takkonstruksjon og vegger, sier Johannessen.

Flere timer etter at brannvesenet hadde fått kontroll på flammene, blusset det opp på nytt.

— Huset hadde trippel takkonstruksjon, og også mer enn det enkelte steder. Dette er et gammelt bygg som har blitt renovert og bygd på i mange år, sier Johannessen.

Dermed ble slukningsarbeidet ekstra krevende for brannmannskapene.

— Det er vanlig at det blusser opp igjen i slike gamle trehus. Når vi tror at vi nesten er ferdig, så dukker det opp brann på helt uventet plass.

Huset var ikke mulig å redde, men brannvesenet fikk skjermet garasjen like ved for å hindre at også denne skulle ta fyr. - Jeg hadde trodd at mer av huset ville stå igjen, men det hadde brent såpass lenge, og det var vrient å ta det som var i mellomrommene i bygget, sier brannmester Erik Johannessen. Foto: Erling S. Hægeland

Brukte motorsagFor å komme til i takkonstruksjonen har brannvesenet brukt motorsag, brekkjern og øks for å komme til.

— Det er ikke mye takstein igjen på huset. Dette har vi gjort for å komme ned i dobbeltlag hvor det ligger glør som venter på å lage flammer igjen.

Politiet vil vente et døgn med å ta seg inn i bygget og starte etterforskning av brannårsaken.

— Vi begynner med tekniske undersøkelser onsdag. Da vil teknikere dra ut på formiddagen, sier Rune Strømsvåg, etterforskningsleder ved Vågsbygd politistasjon.

Kjøpt for 10 mill.

Hele eiendommen er på rundt tusen mål, og eies av Kristiansand Næringsselskap AS (KNAS). Huset som brant leies ut til ekteparet som reddet seg ut da huset tok fyr.

FLERE BYGG: Holskog Gård rommer mye, eiendommen har blant annet to bolighus, flere garasjer, ridebane og stall. Dette bildet ble tatt i vår. Foto: Torstein Øen

— Jeg har vært ute og pratet med brannfolkene som var der i morges. De konstaterte at det ikke har vært noen store personskader. Nå må branntomten sikres, den kan ikke stå slik den står nå. Ellers har vi ikke fått gjort oss opp de store tankene rundt dette, sier Jan Omli Larsen, administrerende direktør i KNAS.

KNAS betalte i overkant av 10 millioner kronerfor eiendommen da de kjøpte den i vår. Ifølge kommuneplanen skal eiendommen brukes som landsbruks- og friområde, og ikke utbyggingsområde.

— Dette er en langsiktig investering for oss, sier Omli Larsen.