KRISTIANSAND: Den ene av de to, en mann i 20-årene fra Kristiansand, sier at omsetningen av dop i Kristiansand er omfattende.

— Etterspørselen er stor og omsetningen gir eventyrlige gevinster. Mannen er selv både bruker og selger dop. Han tror flere tusen kristiansandere bruker anabole steroider.

Den unge kristiansanderen er en muskelbunt, og vil så frem anonymt. Han trener stort sett fem dager i uka på et par anerkjente treningsstudioer. Det er noen år siden han selv produserte. Fortjenesten ble så eventyrlig stor at han har måttet begrense pengebruken. Noen av pengene er derfor nedgravd i skogen, og tas ut porsjonsvis.

Toppen av isfjellet

For et par uker siden omtale Fædrelandsvennen en omfattende dopsak med en rekke involverte personer.

Ut fra min kunnskap om brukerne og bruken vil jeg anta at det er flere tusen personer i Kristiansand som jevnlig bruker anabole steroider

— Det overrasket meg ikke å lese om de personene som nå er siktet for omsetning av anabole steroider, og at 2,2 millioner kroner er sluset ut av landet til Thailand. Jeg tror at politiet bare har tatt toppen av isfjellet. Omsetningen er stor. Det er mange selgere på flere forskjellige nivåer. Ut fra min kunnskap om brukerne og bruken vil jeg anta at det er flere tusen personer i Kristiansand som jevnlig bruker anabole steroider, sier den unge mannen fra Kristiansand.

Han mener at det er cirka ti store dopselgere i Kristiansand, som ikke bare selger anabole steroider, men som også tilbyr slankepiller og potenspiller til menn.

— Markedet er nærmest umettelig. Det er som kjent, ikke forbudt å bruke dop, men ulovlig å selge. Men de fleste som selger, vet at straffen er så liten og beskjeden at de fleste tar sjansen på å selge. For vår del viste det seg at fortjenesten var enorm.

- Vi kjøpte råstoff, ampuller, hetteglass og nødvendig utstyr fra forskjellige steder i forskjellige land, for eksempel Kina og Storbritannia. Varene ble sendt til Kristiansand, men ikke til personer. Vi brukte utelukkende firmanavn. Det tilslører ulovligheten, og blir vanskeligere å oppdage for tollvesen og politiet. Når det er mulig å tjene en million ved å kjøpe råvarer for 15.000, forteller det mye om den enorme fortjenestemuligheten innenfor dopsalget, forteller kristiansanderen.

Selve produksjonen er enkel. Pulver og nødvendige kjemikalier blir blandet og dosert på riktig måte. Oppskriften finnes på internett. Dernest blir væsken fylt på ti milliliters hetteglass.

Motivet for å bruke dop er forskjellig fra person til person.

— Jeg tror mange bruker dop for å bli størst mulig fysisk sett, og få respekt.

Skadevirkningene

- Er du klar over skadevirkningene?

— Ja, jeg vet hva bruk av anabole steroider betyr for kroppen, men jeg er nøye på doseringen og bruken, slik at kroppen ikke skal bli påført skader.

Den unge kristiansanderen selger fortsatt dop. Han legger frem en "pakke" for Fædrelandsvennen.

— Her har du alt en nybegynner trenger til tre måneders forbruk. Prisen er 10.000 kroner.

- De som trener på anerkjente treningsstudioer skriver under på at de aksepterer å bli testet. Hva om du skulle bli testet?

— Jeg har skrevet under, men den dagen dopingjegerne kommer, har jeg rett til å nekte å avgi urinprøve. Og den prøven kan ikke tas med tvang, sier han.

Politiet ikke overrasket

Politiet er ikke overrasket over den historien Fædrelandsvennen formidler.

— Den bekrefter bare vårt inntrykk, sier politioverbetjent Leif Vagle ved avsnittet for organisert kriminalitet ved Agder politidistrikt.

— Vi kan ikke bekrefte tallet på dopbrukere som den unge kristiansanderen forteller om. Det vi kan bekrefte er hans versjon av de enorme fortjenestemulighetene. Det som er viktig for oss å formidle er den usikkerhet mange må føle ved å kjøpe ulovlig dop, fordi kjøperne aldri kan være sikre på innholdet og hvilken skade dopet påfører kroppen, sier Vagle.

- Burde vært ulovlig

Bruk, besittelse og omsetning av anabole steroider burde vært ulovlig. Det mener Antidoping Norge.

– Fædrelandsvennens opplysninger tegner et bilde av en situasjon som dukker opp med jevne mellomrom. Vår oppfatning er at dop burde sidestilles med narkotika og være ulovlig både å besitte, bruke og selge.

Det sier Anders Solheim, daglig leder av Antidoping Norge. Han sier at mange trigges til dopingbruken ut fra ønsket om å få en flott kropp, og at det ikke ofte nok blir fokusert på de sterkt negative sidene av dopmisbruk.

– Rene idrettsanlegg er viktig, og avtalen med et stort antall norske treningssentre om dopingbruken er et skritt i riktig retning. Medlemmer på slike sentre må skrive under på at de kan la seg dopingteste. Hvis ikke, kan medlemskapet sies opp, sier Solheim.?