EVJE OG HORNNES: Denne artikkelen handler om en ung poet, en skribent ganske utenom det vanlige, en 13-åring fra Evje som har fremkalt applaus og beundring fra og av et kresent publikum som vet å verdsette slikt.

— Det gikk jo fint, sier jenta selv, etter at hun fremførte tre av sine dikt foran et 20-talls tilhørere fra filosofi- og litteraturgruppen i Kristiansand.

LÆRER OG ELEV: Det var Laila Tjessem Våge som oppdaget Martha Cecilie Brandsdals usedvanlige skriveferdigheter. Foto: Lars Hollerud

Denne kvelden var Karin Sveen hentet inn som trekkplaster og hovedperson. Men uten forkleinelse for kvinnen bak flere bøker, sist "Mannen fra Montgomery Street", det var sjuendeklassingen fra Evje barneskole folk snakket om etterpå.

Oppsikt

— Hun fremførte sine dikt med stø og sterk stemme. Det var som om hun aldri hadde gjort annet. Tilhørerne var rett og slett lamslåtte. Foreningen har allerede spurt om tillatelse til å bruke jentas dikt, sier lærer Laila Tjessem Våge.

Hun har kjent Martha Cecilie lenge, og hatt henne som elev siden sjette klasse.

— Jeg la umiddelbart merke til at denne jenta har usedvanlig talent for å uttrykke seg skriftlig. Dette er ikke noe jeg skal ha ære for, her snakker vi om et naturtalent, påpeker læreren.

En samtale med den unge dikteren viser talent for mer enn lyrikk. Her handler det også om filosofi.

Undring

— Hvorfor sier mange at de har dårlig tid? Tiden kan aldri være dårlig. Men den kan vært kort, påpeker jenta, som følger opp med følgende spørsmål: Er rett og galt alltid rett og galt?

Martha Cecilie lar spørsmålet henge, før hun høylydt undres over at vi bare bruker 10 prosent av hjernens kapasitet.

— Hvor lenge har du skrevet?

— Siden jeg skrev "mamma" i barnehagen. Det har blitt noen noveller også. Nå er jeg gang med en roman. Handlingen er lagt til middelalderen og hovedpersonen heter Ariona Droth.

I"Isfolket"

— Hvorfor middelalderen?

— Fordi jeg er fascinert av den. Jeg har lest alle de 47 bøkene i Margit Sandemos serie om "Isfolket" to ganger. Nå er jeg i gang med tredje runde.

Martha Cecilies neste opptreden blir på det lokale bedehuset. Da skal hun igjen lese egne dikt.

Her er ett av Martha Cecilies dikt:

Ekte venner

Ekte venner er når

du kan unne den andre

det beste du kan tenke deg,

uten å bli sjalu.

Ekte venner er når

du og vennen er

i største nød av sult

og du får et brød,

så deler du det på midten.

Og hvis det ble skjevt,

så gir du den største biten

til vennen,

uten å angre.

Ekte venner er også

så enkelt som

å vise respekt,

ha tålmodighet,

og være der når det trengs.

Men dere er først ekte venner

når dere kan lese dette diktet,

og kjenne igjen vennskapet deres.