KRISTIANSAND: Kvinnen ble i tingretten dømt for å ha "forvoldt ildebrann" og ble funnet skyldig etter mordbrannparagrafen i forbindelse med brannen i Brun og Blid på Lund i Kristiansand, men anket dommen.

Juryen i lagmannsretten svarte også ja på spørsmålet om "ildebrann" og mordbrann, men de tre juridiske dommerne var uenig. Derfor endte saken igjen i lagmannsretten. Denne gang som meddomsrett med tre juridiske og fire meddommere.

De syv dommerne skal ta standpunkt til om den 21 år gamle kvinnen forstod at hun kunne sette menneskeliv i fare da hun tente på papiret i en søppeldunk som hang på veggen inne i solstudioet.

Desperat og hjelpesløs

Den 21 år gamle kvinnen fortalte i lagmannsretten at hun var kjørt, og at hun tente på i ren desperasjon og hjelpeløshet. — Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, sa kvinnen som var ruset på ADHD-medisin, hasj og amfetamin da hun tente på. Kvinnen har tidligere tent på søppelbøtter med papir på en folkehøyskole hun gikk på og på Oslo Sentralstasjon.

De brannteknisk sakkyndige har konkludert med at det var fare for store ødeleggelser i bygningen dersom brannvesenet ikke hadde kommet så raskt til stedet.

Menneskeliv i fare?

Vurderingstemaet for lagmannsretten er om kvinnen i tillegg til grovt skadeverk også måtte forstå at ildspåsettelsen kunne sette menneskeliv i fare. En kvinne som oppholdt seg inne i et avlukke og tok sol, kom seg ut i siste liten. Dersom retten finner at hun måtte forstå at det kunne gå menneskeliv tapt, kan hun bli dømt for mordbrann.